Pistool en scooter Toulouse ook gebruikt bij moord Franse militairen

Caption: A picture taken on March 19, 2012 in Paris shows a Colt 45 gun. The same kind of gun was used in a deadly attack on March 19, 2012 on a Jewish school in France and in the murders of three soldiers last week in the same region, a police source said. A motorcyclist wielding a large calibre pistol in recent days carried out the three attacks in the southwestern Toulouse region. AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE Een Colt .45, hetzelfde soort wapen dat gebruikt werd bij de schietpartij bij de joods school in Toulouse en twee andere schietpartijen. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Het pistool dat vandaag gebruikt werd bij de schietpartij op een joodse school in Toulouse, waarbij vier mensen omkwamen, werd ook bij twee schietpartijen vorige week gebruikt. Daarbij kwamen drie militairen om het leven.

Ook de scooter waarop de schutter wegreed, werd eerder gebruikt, melden verschillende Franse media. Het voertuig was gemakkelijk op te sporen aangezien deze als gestolen was opgegeven bij de politie, vertelt onze correspondent Dirk Vandenberghe vanuit Frankrijk. Vandenberghe:

“Het kan bijna niet anders dat het gaat om dezelfde schutter. Maar we weten nog niet uit welke hoek deze schietpartij komt, er is nog niets opgeëist.”

De Franse president Nicolas Sarkozy liet het vermoeden dat de schutter mogelijk betrokken was bij deze eerdere incidenten al eerder vanmiddag doorschemeren. Hij liet weten dat er een terrorisme-onderzoek is ingesteld.

De Franse presidentiële kandidaten hebben vandaag vanwege het drama in Toulouse hun campagne stilgezet. Er is een periode van “nationale rouw” afgekondigd. Vandenberghe meldde eerder vanmiddag dat het gaat om drie kinderen en een rabbijn die omkwamen bij de schietpartij, waaronder de twee zoons van de rabbijn.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Slachtoffers van schietpartij #Toulouse zijn kinderen van 3, 6 en 10 jaar en een 30-jarige papa, melden journalisten ter plekke

Het is onduidelijk wat de motieven zijn van de schutter, de militairen die vorige week doodgeschoten werden, waren van Noord-Afrikaanse afkomst. Dat melden persbureau AFP en Al Jazeera.

Een reportage van Al Jazeera over de schietpartij:

Vanochtend opende de schutter om tien minuten over acht het vuur op de school Ozar Hatorah. Daarna ging hij er op een scooter vandoor. Vier dagen geleden werden in Montauban, vijftig kilometer ten noorden van Toulouse, twee militairen doodgeschoten door een gehelmde scootterrijder. Een derde militair raakte zwaargewond. Enkele dagen daarvoor kwam ook in Toulouse een militair om bij een schietpartij.

Volg de liveblogs van Le Monde en France24 voor de laatste ontwikkelingen in Toulouse.