Personeel TNT moet harder werken

Nog geen jaar na de splitsing van TNT Express en PostNL wordt TNT van de beurs gehaald. Het bedrijf heeft zijn mondiale ambities nooit waar kunnen maken.

Nederland, Den Haag, 6 maart 2012, UPS, United Parcel Service Nederland BV. koeriersdienst transportbedrijf wagenpark bestelauto's spoedzending post verzenden pakketten pakketdienst / bezorging Den Haag Leidschenveen Foto; Peter Hilz Peter Hilz

De 77.000 medewerkers van TNT Express zullen harder moeten werken. De omzet per werknemer bij het Nederlandse koeriersbedrijf is beduidend lager dan bij het Amerikaanse UPS. Vanmorgen werd bekend dat UPS bereid is om 5,2 miljard euro te betalen voor TNT Express. Het wordt de grootste overname in de 105-jarige historie van UPS.

De bedrijven willen geen uitspraak doen over eventuele ontslagen bij TNT Express na de overname. Maar tijdens een persconferentie waarbij de overname werd toegelicht zei UPS-topman Scott Davis wel dat „er een efficiencywinst te boeken is”.

De vakbonden zijn bezorgd en willen concrete afspraken maken over de effecten voor de werkgelegenheid. „Er is nu bekend geworden dat er met de overname een ‘inverdienvermogen’ van 500 miljoen euro gemoeid is”, zegt CNV-bestuurder Rick Vergunst. „Hoe dat wordt binnengehaald, is onduidelijk.”

Het bestuur en de raad van commissarissen van TNT Express steunen het bod. PostNL, houder van circa 29,8 procent van de aandelen TNT, heeft aangegeven zijn aandelen aan te zullen bieden. Bij een succesvol bod ontvangt PostNL een bedrag van 1,5 miljard euro.

Medio februari meldde TNT en UPS dat zij met elkaar in gesprek waren over een overname. Het bod van UPS (9 euro per aandeel) kwam niet als een grote verrassing. Sinds de splitsing met PostNL, in mei 2011, gaan er geruchten dat TNT Express een mooie vangst zou zijn voor UPS of FedEx, de twee grootste bedrijven op de wereldmarkt voor pakketbezorging. De Franse bestuursvoorzitter van TNT Express, Marie-Christine Lombard, wilde vanmorgen niet inhoudelijk reageren op de vraag of TNT ook met branchegenoot FedEx heeft gesproken. „We zijn benaderd door UPS en hebben onszelf niet in de etalage gezet.”

UPS – de afkorting staat voor United Parcel Service – is met ruim 400.000 werknemers nu al de grootste koeriersdienst ter wereld. Maar het bedrijf met het hoofdkantoor in Atlanta wil nog verder groeien – vooral in Europa. Door de Europese schuldencrisis en de lage stand van de euro is het relatief goedkoop winkelen voor de Amerikanen. Bovendien bevindt TNT Express zich in zwaar weer.

TNT werd in mei 2011 gesplitst in het postbedrijf PostNL en de internationale koeriersdienst TNT Express. Volgens toenmalig bestuursvoorzitter Peter Bakker waren de belangen van de postdivisie en het express-bedrijf te veel uit elkaar gaan lopen. Maar het waren vooral activistische aandeelhouders als het Amerikaanse Jana en het Canadese pensioenfonds Aimco die op splitsing aandrongen.

Na de splitsing werd TNT Express gepresenteerd als een ‘groeiaandeel’. Volgens analisten zou het koeriersbedrijf internationaal zijn vleugels kunnen uitslaan nadat het was verlost van de kwakkelende postdivisie. Maar in zijn eerste jaar als zelfstandige onderneming, 2011, meldde TNT Express een netto verlies van 270 miljoen euro. Vooral de mislukte overname van twee bedrijven in Brazilië kostte TNT veel geld. Vorig jaar moest het concern 120 miljoen euro afboeken op de waarde van de twee Braziliaanse koeriersbedrijven.

En terwijl analisten en aandeelhouders koortsachtig speculeerden over een overnamestrijd rond TNT Express, presenteerde Marie-Christine Lombard een maand geleden, bij de presentatie van de jaarcijfers, een nieuwe strategie. Ze wilde het helemaal niet over de overname door UPS hebben. „We willen de meest bewonderde bezorgdienst ter wereld zijn.”

Maar om dat doel te bereiken, zal TNT Express de doelstelling om een wereldomvattend bedrijf te worden, laten varen. Onder voormalig TNT-baas Peter Bakker wilde het bedrijf agressief groeien in opkomende economieën als China en Brazilië. Daarbij, erkende bestuursvoorzitter Lombard, heeft TNT zich „enigszins verkeken”.

Voor de omvangrijke activiteiten in China en Brazilië zullen „partners” worden gezocht, zo kondigde Lombard aan. Volgens Lombard hoeft dat niet per definitie te betekenen dat de Chinese en Braziliaanse bedrijven zullen worden verkocht. Maar één ding is wel duidelijk: onder de hoede van UPS zal TNT Express zich vooral concentreren op de Europese markt.

„Het is een moeilijke en een geweldige dag tegelijk voor de 77.000 werknemers van TNT Express”, zei bestuursvoorzitter Lombard vanmorgen. „Het is moeilijk, omdat TNT trots. Maar het is ook een geweldige dag omdat we in combinatie met UPS een echte wereldleider kunnen worden.”

United Parcel Service is de grootste en oudste koeriersdienst van de wereld. Het bedrijf werd op 28 augustus 1907 opgericht in Seattle (VS) door de 19-jarige Jim Casey als de ‘American Messenger Company’. Vanaf 1975 is UPS ook actief in Europa. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Brussel. UPS was tot 1999 volledig eigendom van het management zelf. Sinds 1999 is 10 procent van de aandelen vrij verhandelbaar.