Parlement Egypte stemt voor schadevergoeding slachtoffers revolutie

Demonstranten helpen een man die is flauwgevallen door het inademen van traangas, 29 januari 2011. Foto AFP / Marco Longari

Het Egyptische parlement stemde vanavond in met een wetsvoorstel dat voorziet in het uitkeren van schadevergoedingen aan mensen die gehandicapt raakten na gevechten met de veiligheidsdiensten bij de demonstraties tegen oud-president Hosni Mubarak vorig jaar.

Elk slachtoffer krijgt hierdoor bijna dertienduizend euro van de staat uitgekeerd, meldt persbureau Reuters. In eerste instantie was de wet alleen bedoeld voor nabestaanden van de 850 Egyptenaren die tijdens de revolutie omkwamen, maar het parlement breidde het voorstel uit naar demonstranten die gehandicapt raakten.

Het wetsvoorstel moet echter nog wel goedgekeurd worden door de militaire leiders in Egypte die nu nog aan de macht zijn. Toch moet de stemming gezien worden als een krachtig signaal van het parlement, schrijft Reuters, dat sinds januari zitting neemt na bijna zestig jaar zonder vrije verkiezingen.

De parlementariërs negeerden het verzoek van minister van Financiën Mumtaz al-Saeed, die ook aanwezig was bij de stemming, om het aannemen van de wet uit te stellen totdat alle mensen geteld waren die aanspraak maken op de schadevergoeding.