Niveau terrorismedreiging Toulouse naar hoogste niveau

Agenten bij de ingang van een Joodse school in Parijs. Foto AP / Francois Mori

Na de schietpartij bij een joodse school in Frankrijk is de terrorismedreiging in het gebied rondom Toulouse verhoogd naar het hoogste niveau. De motieven van de dader zijn vermoedelijk racistisch van aard, zo liet de Franse president Sarkozy vanavond weten.

Eerder werd bekend dat het pistool waarmee vanochtend vier mensen werden gedood ook bij twee schietpartijen vorige week is gebruikt. Daarbij kwamen drie militairen om het leven. Ook vluchtte de dader weg op dezelfde scooter.

Vanochtend opende de schutter om tien minuten over acht het vuur op de school Ozar Hatorah. Daarna ging hij er op een scooter vandoor. Vier dagen geleden werden in Montauban, vijftig kilometer ten noorden van Toulouse, twee militairen doodgeschoten door een gehelmde scootterrijder. Een derde militair raakte zwaargewond. Enkele dagen daarvoor kwam ook in Toulouse een militair om bij een schietpartij.

Verkiezingscampagne opgeschort

Sarkozy, die vanochtend zijn campagne-afspraken schrapte om naar Toulouse af te reizen, sprak vandaag van een nationale tragedie. Hij heeft zijn campagne voor de presidentsverkiezingen tot woensdag opgeschort. Hij zwoer dat de dader zal worden gevonden en maakte bekend dat morgen op alle scholen in Frankrijk een minuut stilte in acht wordt genomen om de slachtoffers te herdenken.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe #Sarkozy schort campagne op tot woensdag. Dan worden soldaten #Montauban begraven #fusillade #Toulouse

Joodse instellingen beter bewaakt

De Conferentie van Rabbijnen in Europa (CER) heeft vanmiddag laten weten te eisen dat joodse instellingen in Europa beter worden bewaakt. Het CIDI meldt aan persbureau Novum dat bij de joodse scholen in de Amsterdamse wijk Buitenveldert de beveiliging is aangescherpt. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft laten weten dat er geen informatie is dat de dreiging voor joodse instellingen in Amsterdam is verhoogd, maar dat de politie extra alert is.

De vier slachtoffers zullen worden overgebracht naar Israel, alwaar ze zullen worden begraven. De Israëlische premier Netanyahu heeft de schietpartij sterk veroordeeld. Netanyahu:

“Het is te vroeg om te zeggen wat de precieze achtergrond van de moordpartij is, maar we kunnen niet uitsluiten dat er sprake is van een sterk en moorddadig anti-Semitisch motief.”