Minsk bevestigt executie van daders aanslag metro

Het autoritaire Wit-Rusland is het enige land in Europa dat nog mensen terechtstelt.

MINSK. De mannen die ter dood werden veroordeeld voor de bomaanslagen op een Wit-Russisch metrostation zijn beiden terechtgesteld. Dat heeft het autoritaire Wit-Russische regime gisteren bevestigd.

Vladislav Kovalev en zijn kompaan Dmitri Konovalov werden in november ter dood veroordeeld voor aanslagen op het drukste metrostation van de hoofdstad Minsk in april vorig jaar. Die kostten vijftien mensen het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op.

Volgens onderzoekers waren de bommenleggers geen lid van een terreurorganisatie. De mannen zouden zijn gedreven door ‘haat jegens de mensheid’ en niet door politieke drijfveren. Er gaan echter geruchten dat het een opzetje is geweest van de staatsveiligheidsdienst KGB om de oppositie in een kwaad daglicht te zetten. President Loekasjenko zei direct na de aanslag dat de oppositie hier achter zat. Volgens hem was het een poging om het systeem te destabiliseren. De jongens werden al snel na de aanslag zijn gearresteerd, op een moment dat de regering onder vuur lag door het neerslaan van de protesten in het land.

Konovalov bekende schuld, maar Kovalev hield vol onschuldig te zijn. Hij zou niet hebben geweten van de plannen van Konovalov, die tot de dag van de aanslag bij hem inwoonde. De mannen, beiden 26, zijn om het leven gebracht door een kogel in het achterhoofd. NRC