Machtsverschuiving in de Formule 1

McLaren-coureur Jenson Button wint de eerste race van dit seizoen en maakt daarmee een einde aan de suprematie van Red Bull.

Rotterdam. Met een overtuigende zege in de eerste Grand Prix van 2012 heeft Jenson Button een machtsverschuiving binnen de Formule 1 tot stand gebracht. De McLaren-coureur maakte gisteren in Australië op het stratencircuit in Melbourne duidelijk dat de suprematie van Red Bull en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel voorbij is. En ook niet onbelangrijk: hij deelde mentaal een tik uit aan teamgenoot Lewis Hamilton.

Die verloor na een slecht seizoen het kopmanschap aan Button. Hamilton kwalificeerde zich zaterdag als snelste en rekende, zo bleek gisteren na afloop van de race, op winst en rehabilitatie. Maar de wereldkampioen van 2008 reed „vrij armoedig”, zo zei hij somberend over zijn race. „Mijn start was stuitend, zo slecht.” Daarna liep het allemaal niet zoals hij had gehoopt.

Hoe anders was dat voor teamgenoot Button. Hij haalde Hamilton direct in en reed eigenlijk zonder voluit te hoeven gaan de hele race op een comfortabele voorsprong. Achter hem wist zijn teammaat minder gemakkelijk afstand te nemen van Vettel en in de laatste fase verloor Hamilton zelfs zijn tweede plaats aan de Duitser. Vettel beperkte daarmee ogenschijnlijk de schade, maar duidelijk is dat hij in zijn Red Bull het hele weekend in de achtervolging moest. Een beeld dat we in het eenzijdige seizoen van 2011 nauwelijks zagen. „McLaren is op dit moment het te kloppen team”, zei Vettel. „Jenson was niet te verslaan, maar ik ben erg blij met de tweede plek – aangezien we er na de kwalificatie klote voorstonden.” Het moet de renstal van Red Bull zorgen baren dat de overmacht van vorig jaar volledig verdampt bleek. Maar over een week is er in Maleisië kans op eerherstel.

Dat Hamilton gisteren zo stuk zat na afloop – „ik snap er niks van” – tekende hoe gebrand hij was op eerherstel. Button bewees dat de McLaren weer van meet af aan kan meestrijden om de titel: „De afgelopen jaren waren de eerste races lastig voor ons, nu waren we dominant.”

En dat was wellicht ook de crux: niet Button, maar Hamilton moest degene zijn die de voorlopige degradatie van Vettel en Red Bull namens McLaren voltrok. Het jeugdproduct van de renstal won de strijd om poleposition met overtuiging, maar moest de eer aan Button laten op het moment dat het er echt toe deed. De overwinnaar voelt zich nu „geweldig” en „belangrijk” bij McLaren.

Dat geldt even niet meer voor Hamilton, die een aflopend contract heeft. Maar met nog 19 races te gaan zijn er voor hem en Vettel nog genoeg mogelijkheden om terug te keren op de eerste plaats. NRC