Column

Macaber

W aarom verdragen we de dood zo slecht als die in de buurt komt van een sportwedstrijd? We wenden ons gezicht af en kijken daarna toch stiekem toe.

Het afgelopen weekend voelde ik het ongemak, tijdens de wielerklassieker Milaan-Sanremo en in de voetbalwedstrijd van de Spurs tegen Bolton.

Zaterdagmiddag was er nog 90 kilometer te gaan tot aan de finish in Sanremo. Het profpeloton reed de gevaarlijke afdaling van Le Manie. De spanning nam toe onder de favorieten. Een helikopter met camera aan boord bleef op één plek hangen. Wat lag daar op de weg?

De Belgische omroepers hielden de adem in. Hun commentaar kreeg een zorgelijke toon. Herinneringen aan Wouter Weylandt schoten door het hoofd. De jonge Vlaamse renner die vorig jaar in een afdaling in de ronde van Italië na een zware val het leven liet.

Wat ging de Italiaanse regisseur ons aan beelden laten zien? Werd dit een variant op de ooit zo beruchte serie Faces of Death?

Er stonden snel mensen om de gevallen renner heen. Wie was het? Helpers knielden neer. Een gele deken van folie lag over het slachtoffer. De carabinieri gebaarde de volgauto’s om door te rijden. Een man van het Rode Kruis keek even onder de deken en liep weg. Mijn god.„Volgens de koersradio is hij buiten bewustzijn”, zei de televisiecommentator.

De voyeur in mij zocht naar een teken van leven. Er stond een monitor op het asfalt. De camera zoomde zo ver in dat de hartslag bijna af te lezen viel. Was het één lange, doorgetrokken streep? Er staken twee witte wielerschoenen onder de foliedeken uit. Ze lagen gemoedelijk over elkaar, zoals pantoffels van een tevreden krantenlezer. Het bleek om de renner Carlos Quintero te gaan. Uitsluitsel over zijn toestand kregen we niet. De helikopter nam afscheid van de crime scene en vloog door naar de koplopers. La Primavera ging over het lentefrisse leven, niet over de macabere dood.

Zaterdagavond was deel twee van Faces of Death in de sport te zien. Tijdens de wedstrijd Tottenham Hotspur en Bolton zakte de 23-jarige voetballer Fabrice Muamba in elkaar. Spelers en scheidsrechter hadden snel door dat er iets ernstigs aan de hand was. Muamba lag op zijn buik, met zijn hoofd naar het gras. Iemand probeerde hem om te draaien en sjorde aan het levenloze lijf. Had hij een hartaanval gehad?

Tot zover de close beelden van Muamba. De Engelse regisseur schakelde over op een overzichtsshot van White Hart Lane. 36.000 toeschouwers zagen hoe hulpverleners tien minuten lang reanimeerden. Soms was het muisstil in het stadion, dan weer scandeerde het publiek de naam van de getroffen voetballer. Ik ging bijna geloven dat de voetbalfans hem tot leven konden zingen.

Muamba werd van het veld afgereden. Wedstrijd afgelast. Met een zwaar gemoed verliet het publiek het stadion. De dood was te dichtbij geweest. Ze konden het niet verkroppen dat het leven van een gezond ogende sportjongen aan een zijden draadje hing.

Carlos Quintero lag zaterdagavond in het ziekenhuis van de kustplaats Pietra Ligure. Hij had een zware hersenschudding en diverse botbreuken.

Fabrice Muamba werd overgebracht naar de intensive care van het Chest Hospital in Londen. Zijn toestand werd vanmiddag nog steeds zorgwekkend genoemd.