Kroongetuige Peter la S. krijgt 1,4 miljoen voor verklaringen in proces

Kroongetuige Peter la S. krijgt 1,4 miljoen euro voor de verklaringen die hij aflegt in het zogenoemde liquidatieproces. Dat meldt de NOS. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten niets te kunnen zeggen over de deal. La S. zou acht ton krijgen als inkomen en zes ton in de vorm van een lening, die pas over 25 jaar hoeft te worden terugbetaald. Volgens de NOS lijkt de regeling in strijd met het verbod om een kroongetuige financieel te belonen. La S., die in het criminele circuit ‘Vieze Peter’ wordt genoemd, zou in november 2010 ook nog een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro hebben geëist als compensatie voor ‘gederfde levensvreugde’. Volgens La S. zou justitie zich niet aan eerder gemaakte afspraken hebben gehouden. De liquidatiezaken, die plaatsvonden in en rond Amsterdam, zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou kunnen krijgen. Novum