Kroongetuige liquidaties kost 1,4 miljoen euro

De kroongetuige in het proces tegen verdachten van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, Peter La S., krijgt 1,4 miljoen euro in ruil voor zijn belastende verklaringen over andere verdachten in deze strafzaak. Dat blijkt uit documenten waarover de NOS beschikt.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is deels sprake van een lening. In de overeenkomst met La S. staat: „Het bedrag is verdeeld in een renteloze lening van 600.000 euro (300.000 voor een veilige woning en 300.000 voor het kopen van een bedrijf) en een bedrag van 800.000 euro ten behoeve van de bestrijding van de noodzakelijke kosten ten behoeve van veiligheid en het verwerven van een garantie-inkomen. Het totale bedrag van de lening dient na 25 jaar in één bedrag te worden terugbetaald.”

Het OM laat weten niet te heben betaald voor belastende verklaringen. „Noodzakelijke beschermingsmaatregelen zijn geen financieel voordeel voor een dergelijke getuige, maar vloeien voort uit de zorgplicht van de overheid”, aldus justitie.

Het OM sloot naar eigen zeggen een overeenkomst met getuige La S. om een groot aantal liquidaties te kunnen oplossen en nieuwe liquidaties te voorkomen. „Deze deal is volledige transparant voorgelegd aan de rechtbank.”

Peter La S., die heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het uitvoeren van een liquidatie, en het OM maken al enige jaren ruzie over de financiële voorwaarden voor zijn medewerking. Hij zou extra geld eisen.

Het is onduidelijk welke gevolgen de rechtbank verbindt aan de overeenkomst met La S. In 2009 werd via het tv-programma Nova al bekend dat hij een miljoen euro zou ontvangen. De strafzaak is sindsdien gewoon verder gegaan.