Kortkolom kunst

Gallimard biedt op uitgeverij Houellebecq

Rotterdam. De Franse uitgeverij Flammarion is te koop. De Italiaanse eigenaar van de uitgeverij, RCS Mediagroup, maakte vorig jaar een verlies van 322 miljoen euro en besloot delen van het bedrijf te verkopen. Meteen zou zich een tiental kandidaten hebben gemeld, waaronder pensioenfondsen, investeringsfondsen en buitenlandse en Franse uitgevers. Een van de voorsten in de rij was uitgeverij Gallimard. Gisteren, op de Salon du Livre in Parijs, bevestigde Françoise Nyssen, algemeen directeur van Actes Sud, dat ook haar uitgeverij een bod op Flammarion heeft uitgebracht. Volgens dagblad Le Monde heeft Mediobanca, de bank die RCS Mediagroup bij de verkoop begeleidt, tot nu toe 6 serieuze aanbiedingen ontvangen, ieder van rond de 300 miljoen euro. Flammarion verkoopt per jaar zo’n 36 miljoen fictie- en non-fictieboeken, van onder andere Michel Houellebecq en Anna Gavalda. (NRC)

Schrijvers eisen 2,5 miljoen euro van Apple

Rotterdam. Een groep van twaalf prominente Chinese schrijvers heeft een eis van ruim 2,5 miljoen euro neergelegd bij technologiefabrikant Apple Inc. Dit omdat in de onlinewinkel van Apple iTunes 59 illegale kopieën van hun boeken te koop zouden zijn. De advocaat van de groep, Wang Guohua, zegt dat Apple de boeken zonder toestemming online heeft verkocht. Een eerder verzoek in januari om de boeken niet langer te verkopen zou aanvankelijk zijn gehonoreerd, maar al snel zouden de boeken opnieuw zijn aangeboden. Volgens Wang Guohua zijn er nog tien schrijvers die momenteel benadeeld worden, maar zijn hun klachten nog in behandeling. (NRC)

Anne Frank Center in New York is verhuisd

New York. Het Anne Frank Center heeft in New York een nieuw pand betrokken. Donderdag kregen bezoekers voor het eerst toegang tot het nieuwe, veel grotere gebouw. Het centrum huisde eerst in Soho, maar krijgt in Manhattan veel meer ruimte. Het eerste gedeelte van het nieuwe pand is donderdag geopend. Als de verhuizing is afgerond beschikt het centrum over 250 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Bezoekers kunnen dan onder meer rondkijken in een replica van Annes slaapkamertje in het Achterhuis. (Novum, AP)