Kortkolom buitenland

Romney wint in Puerto Rico alle kiesmannen

San Juan. Mitt Romney heeft alle twintig afgevaardigden uit Puerto Rico toegewezen gekregen nadat hij gisteren de Republikeinse voorverkiezingen op het Caraïbische eiland met meer dan 50 procent heeft gewonnen. Dat heeft de Republikeinse vertegenwoordiger van de Puerto Ricaanse kiescommissie bevestigd. Vannacht was omstreeks 60 procent van de stemmen geteld. Romney kreeg 83 procent, tegenover 7 procent voor Santorum. Santorums uitspraak dat Engels de hoofdtaal moet worden voor de Spaanstalige bevolking, schrikte veel Puerto Ricanen af. (AP, Reuters)

Politie op Bali doodt vijf terreurverdachten

Denpasar. De Indonesische politie heeft afgelopen nacht op het eiland Bali vijf mannen doodgeschoten, die ervan werden verdacht overvallen te hebben beraamd op geldwisselaars en juweliers om terroristische acties te bekostigen. Bij een inval in een bungalow en een pension werden ook wapens in beslag genomen. Toen de verdachten probeerden te ontsnappen, ontstond er volgens politiewoordvoerders een vuurgevecht, waarbij het vijftal werd gedood. (Reuters, AP)

Amerikaanse docentin Jemen vermoord

Sana’a. Extremisten hebben gisteren in Taiz in het zuiden van Jemen een Amerikaanse docent doodgeschoten die ze er later van beschuldigden christelijke zendingsarbeid te doen. De Amerikaan, Joel Shrun, werkte als docent Engels aan het Zweedse Instituut, een talenschool. In een sms aan journalisten noemde de met het regionale Al-Qaeda-filiaal verbonden organisatie Ansar al-Shari’a (metgezellen van het islamitisch recht) de docent „een van de grootste Amerikaanse bekeerders”. (Reuters)

Libië laat twee Britse journalisten vrij

Tripoli. Twee Britse journalisten die bijna een maand geleden werden opgepakt door een Libische militie en vervolgens werden beschuldigd van spionage, zijn gisteren vrijgelaten. De beschuldigingen zijn ingetrokken. De journalisten werken voor de Iraanse Engelstalige staatszender Press TV. Ze werden opgepakt door de Swehli-brigade, een van de tientallen milities die hebben geholpen het regime van Moammar Gaddafi te verdrijven, maar sindsdien hebben geweigerd hun wapens in te leveren. (Reuters)

FARC doodt elf man en ‘wil gijzelaars vrijlaten’

Bogota. Elf Colombiaanse soldaten zijn zaterdag door de rebellenbeweging FARC vermoord, op de dag dat de groepering bekendmaakte bereid te zijn om de tien gegijzelde soldaten en politieagenten vrij te laten. Het is de grootste aanslag van de FARC sinds oktober, toen er bij twee aanvallen twintig soldaten omkwamen. De FARC zegt de tien soldaten en agenten die het al veertien jaar gijzelt in twee groepen vrij te willen laten. Wel eist de FARC dat president Santos de rebellen toestaat gevangen guerrillastrijders te bezoeken. (BBC, AP)

Laatste absolute vorst van Tonga overleden

Nuku’alofa. Op 63-jarige leeftijd is de koning van Tonga, een Polynesisch eilandenrijkje ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, gisteren in een ziekenhuis in Hongkong overleden. Onder leiding van Siaosi Tupou V werd Tonga een constitutionele monarchie. Daartoe werd besloten na hevige rellen in de hoofdstad in 2006. De betogers namen geen genoegen meer met een absolute monarchie. De kinderloze koning wordt opgevolgd door zijn broer Tupouto'a Lavaka. (AFP, BBC)