Kortkolom binnenland

Trein ramt stootblok op station Nijmegen

Nijmegen. Op het station van Nijmegen is vanmorgen een trein tegen een stootblok gereden. Twee reizigers zijn lichtgewond geraakt, laat een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten. De trein van Veolia uit Roermond is door de klap voor een deel ontspoord. Een man van 60 jaar liep daarbij een hoofdwond op en een 22-jarige vrouw kampte met nekklachten. Het perron raakte zwaar beschadigd. Het ongeluk heeft geen gevolgen voor het treinverkeer. „Alleen het ene spoor waar de trein op staat, kan voorlopig niet worden gebruikt, maar dat zorgt niet voor vertragingen.” De spoorwegpolitie is onderzoek gestart. (Novum)

Meer Nederlanders met dubbel paspoort

Rotterdam. Het aantal Nederlanders met een dubbel paspoort is tussen 2010 en 2011 toegenomen. Op 1 januari 2011 hadden 1,2 miljoen mensen de Nederlandse en minimaal één andere nationaliteit, een toename met 40.000. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna de helft van de Nederlanders met een meervoudige nationaliteit heeft ook de Turkse of de Marokkaanse. Het aantal groeit vooral door geboorte van kinderen van wie één van de ouders ook een niet-Nederlandse nationaliteit heeft. (NRC)

Rotterdam wil leerplicht verlengen

Rotterdam. Jongeren zonder diploma moeten tot hun 23ste naar school als ze nog geen diploma hebben. Dat vindt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA). Hij wil daar graag mee experimenteren in Rotterdam, waar 80 procent van de voortijdige schoolverlaters ouder is dan 18. Volgens de wethouder lopen voortijdige schoolverlaters een groot risico om werkloos te worden of in de criminaliteit te belanden. Nu zijn jongeren tot 16 jaar leerplichtig. Jongeren zonder diploma op havo-, vwo- of mbo-niveau moeten nu tot hun 18de naar verplicht naar school. (Novum)

Van der Valk zet Pier Scheveningen te koop

Rotterdam. De Scheveningse Pier staat te koop. De familie Van der Valk, eigenaar van het evenementencomplex, ziet er geen brood meer in, aldus De Telegraaf vanmorgen. De familie zegt met pijn in het hart afscheid te nemen van de pier. „De afgelopen jaren hebben we geprobeerd om de pier rendabel te maken, maar het bedrijfsresultaat is te mager.” De familie kocht de pier in 1991 van verzekeraar Nationale Nederlanden voor het symbolische bedrag van een euro. De familie wil er nu een ‘normale prijs’ voor hebben. (Novum)