Journalist Al Jazeera geeft Arondéus-lezing

De commissie van Noord-Hollandse Statenleden is eruit: Step Vaessen, correspondent in Jakarta, geeft in april de Arondéuslezing in de Haarlemse Bavokerk. De lezing wordt sinds 2004 door Provinciale Staten van Noord-Holland georganiseerd ter nagedachtenis aan verzetsheld Willem Arondéus. Vaessen werkte lange tijd voor de NOS en sinds 2006 bij de internationale tak van de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Vorig jaar leidde de Arondéuslezing nog voor hij uitgesproken was al tot een conflict tussen de PVV en andere politieke partijen in de Provinciale Staten. PvdA’er en columnist Thomas von der Dunk zou in zijn lezing de PVV vergelijken met de NSB. Hero Brinkman, lid van de selectiecommissie en tevens fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten, sprak er schande van. CDA en VVD bliezen de lezing af.

Eind vorig jaar klapte Brinkman opnieuw uit de school: de commissie had René Boenders uitgenodigd. Die had er 6.500 euro voor gevraagd. Brinkman noemde Boenders op Twitter „een graaier”. Boenders trok zich terug.

In februari besloten de andere fracties in de Noord-Hollandse Staten dat de PVV niet meer mag deelnemen aan de commissie, omdat Brinkman zich niet hield aan de geheimhoudingsplicht. Fractievoorzitter Alberts van de SP sprak van „terroristisch saboteren” van de lezing door de PVV. Volgens Statenlid Petra Hoogerwerf van D66 is het „zijn doel om de jaarlijkse lezing „kapot te maken”. Brinkman stapte vervolgens naar de bestuursrechter.

De Arondéuslezing moet in het teken staan van vrije meningsuiting, zegt het Noord-Hollandse Statenlid Servaz van Berkum van GroenLinks die in de commissie zit. „Wij bemoeien ons niet met de inhoud. De titel van Vaessens lezing is ‘Kudde kent geen helden’. Zij is een goede spreker en we kunnen goed uit de voeten met haar.” Vaessen krijgt 4.500 euro, inclusief reiskosten.

Willem Arondéus, die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam, was tijdens de bezettingsjaren ’40-’45 actief in het kunstenaarsverzet. In 1943 was hij een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister. Hij werd in de duinen van Overveen gefusilleerd.