Joachim Gauck is nieuwe president van Duitsland

Wulff trad terug als president na aantijgingen van corruptie.

Berlijn. Joachim Gauck is gekozen als nieuwe president van Duitsland. Voor de derde keer in minder dan drie jaar tijd koos de Duitse Bondsvergadering – de Bondsdag en Bondsraad tezamen – gisteren een nieuwe president, na het gedwongen vertrek van Christian Wulff. Gauck, een voormalige dominee met een groot moreel gezag, gold als favoriet.

De nieuwe president, die een goeddeels ceremoniële functie heeft in Duitsland, kreeg 991 van de 1225 stemmen. Gauck (72) was de kandidaat van zowel de sociaal-democraten als de partij van Merkel. Die Linke had met nazi-jager Beate Klarsfeld een eigen kandidaat, die nauwelijks kans maakte. De kandidaat van de extreem-rechtse NPD maakte evenmin kans.

In de zomer van 2010 was Gauck de tegenkandidaat van Wulff bij de presidentsverkiezing door de Bondsdag en Bondsraad (senaat). Hij verloor als gevolg van de toen heersende stemverhouding in dit verzamelde kiescollege. Maar hij had de voorkeur van de burgers, zo bleek uit opinieonderzoek. Gauck is het aangewezen staatshoofd, niet Wulff, schreef destijds Der Spiegel. Het weekblad had Gauck, met gevoel voor het Volksempfinden, op zijn omslag gezet onder de veelzeggende kop ‘de betere president’.

Nu moet Gauck bewijzen dat hij die kwalificatie waard is. Hij wil er, verklaarde hij, voor zorgen dat de Duitsers ‘weer in een land leven waar ze van kunnen houden’. NRC