‘Inspectie op de hoogte van castraties in jaren vijftig’

In de jaren vijftig zijn minderjarige jongens zonder toestemming van ouders gecastreerd in psychiatrische inrichtingen in Noord-Brabant en Limburg. De Inspectie voor de Geestelijke Volksgezondheid was op de hoogte van deze castraties, meldt Dagblad De Limburger vanochtend.

Dagblad De Limburger haalde de informatie uit de notulen van de vergaderingen van directeuren van de vooral katholieke instellingen.

Het nieuws volgt op een publicatie van NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag over de castratie van één en mogelijk meer minderjarige internaatsjongens binnen de Kerk. De krant berichtte dat Deetman de castratiemelding niet uitzocht. De commissie maakte er ook geen melding van in haar eindrapport. Ook gevoelige informatie over een prominent katholiek politicus, de latere premier Vic Marijnen, bleef uit het eindrapport.

In de notulen die De Limburger in handen kreeg komt ook Henk Heithuis ter sprake. Over hem publiceerde NRC Handelsblad zaterdag. Nadat Heithuis aangifte van ontucht had gedaan tegen katholieke broeders, werd hij opgenomen in Huize Padua in Boekel en als homoseksueel gecastreerd. In de notulen meldt directeur Severijnen van Huize Padua dat Heithuis “op eigen verzoek” was gecastreerd. Op vragen van collega’s geeft Severijnen toe dat Heithuis niet schriftelijk had ingestemd, hoewel dat wettelijk verplicht was.

Parlementaire onderzoek lijkt onafwendbaar

Een parlementair onderzoek naar het kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk lijkt na de publicaties onafwendbaar. Coalitiepartijen VVD en CDA blokkeerden tot nu toe zo’n onderzoek, samen met gedoogpartner PVV. De Tweede Kamer discussieert al bijna twee jaar over de vraag of het parlement zelf onderzoek moet doen. Eerder gebeurde dat wel in Ierland en België.

SP-Kamerlid Gesthuizen zei dit weekend in een reactie dat ze zich niet kan voorstellen “dat er na dit nieuws geen parlementair onderzoek komt.” PvdA-Kamerlid Arib: “Het is niet meer uit te leggen als er nu geen onderzoek komt.”

Onze redacteur Joep Dohmen was zaterdagochtend te gast bij Radio 1 om over zijn onderzoek te vertellen: