‘Ik heb vrijheid nodig om goed te presteren’

Tjerk Kramer tijdens het EK Foto Wim Hollemans

Naam: Pieter-Jan Postma

Leeftijd: 30 jaar

Sport: Zeilen

Prestaties: 2de WK 2007 (Cascais) en 2011 (Perth), 14de Olympische Spelen 2008 (Peking)

Morgen begint het EK in de Finnklasse in het Italiaanse Scarlino. Een belangrijk toernooi voor jou?

„Het is een belangrijk toernooi in de voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik doe dit jaar mee aan drie grote evenementen: het EK, het WK en de Spelen. Op alle toernooien probeer ik me op dezelfde manier voor te bereiden, zodat ik twee goede generale repetities heb gehad voor ik aan de Spelen begin.”

Hoe verloopt die voorbereiding?

„Voor aanvang van een toernooi ga ik naar de locatie en blijf ik daar een paar weken om het parcours echt te leren kennen. Dan ga ik voor een paar dagen terug naar huis om uit te rusten om optimaal aan de start te staan.”

Het EK is in Italië. Verschillen de weersomstandigheden in Scarlino veel van de olympische regatta in Londen?

„In Italië is het vaak lichter weer en dat betekent minder wind. In Londen is het weer erg onvoorspelbaar, dus probeer ik me op alle mogelijke scenario's voor te bereiden, zodat ik straks niet voor verrassingen kom te staan. Ik heb zelf een voorkeur voor veel wind. Ik ben fysiek sterk en kan op die manier van de wind profiteren.”

Wordt het EK serieus genomen door de concurrentie?

„Als ik kijk naar het deelnemersveld wel. De meeste Europese toppers doen mee. Ben Ainslie, die op de vorige drie Spelen goud won in de Finnklasse, is er niet. Hij kiest een andere voorbereiding.”

Op de vorige Olympische Spelen in Peking werd je teleurstellend veertiende. In hoeverre is je voorbereiding dit jaar anders?

„Ik ben vier jaar ouder en wijzer en heb veel meer trucjes en handigheidjes die je in zo’n traject kan gebruiken. Ik probeer mijn energie nu beter te verdelen, waardoor ik straks op mijn best ben op de momenten dat het moet. Voldoende rust inbouwen, dat is cruciaal in zo’n voorbereidingstraject. Ook maak ik veel eerder de keuze voor mijn materiaal, zodat ik me daar later geen zorgen over hoef te maken.”

Na de Spelen van Peking maakte je geen deel meer uit van de kernploeg van het Nederlandse watersportverbond, omdat je meer vrijheid wilde. Sinds eind vorig jaar ben je terug. Hoe bevalt dat?

„Goed. Ik mag van de bond mijn eigen plan trekken en me voorbereiden op de toernooien zoals ik wil, maar kan wel gebruik maken van de steun en de faciliteiten van de kernploeg. Dat is lekker. Die vrijheid om zelf mijn voorbereiding te kiezen met de mensen die ik vertrouw, heb ik nodig om goed naar die belangrijke wedstrijden toe te leven.”

Wat zijn je doelen voor dit EK en de Spelen?

„Belangrijk voor mij is dat ik tevreden kan zijn met het proces. Daar bedoel ik mee dat ik tijdens de wedstrijden optimaal geconcentreerd wil zijn en mijn volle aandacht op de race kan richten. Dat is mijn eerste doelstelling. Maar ik heb ook nog een tweede: op het podium komen tijdens beide toernooien.”