Hevige gevechten in Damascus - ‘oppositie Syrië schendt mensenrechten’

In het noordelijk gelegen Idlib vluchtten inwoners voor de gevechten tussen het Vrije Leger en de regeringstroepen. Foto AP / Rodrigo Abd

Het Vrije Syrische Leger is vannacht in Damascus in hevige gevechten verwikkeld geraakt met troepen loyal aan Bashar al-Assad. Volgens Reuters werd er volop geschoten en gebombardeerd met mortiergranaten in het zwaar beveiligde district al-Mezze.

Volgens getuigen die met het persbureau spraken bevinden zich daar diverse veiligheidsdiensten van het regime. Er is niet direct melding gedaan van slachtoffers maar via de telefoon lieten inwoners weten dat de gevechten “hevig” waren.

De gevechten volgen op de ontploffing van een autobom in een woonwijk in Aleppo, Syrië’s op een na grootste stad. Elders in het land werd op diverse plaatsen melding gemaakt van hevige gevechten tussen regeringstroepen en opstandelingen.

Het Syrische Vrije Leger kwam gisteren negatief in het nieuws. De oppositionele strijdkrachten die vecht tegen het leger van president Assad, maken zich zelf schuldig aan kidnapping, marteling en executies. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verklaard tegenover correspondent voor NRC en de NOS, Bram Vermeulen: