Het incident

Bolton's English midfielder Fabrice Muamba is treated by medical staff after collapsing during the English FA Cup quarter-final football match between Tottenham Hotspur and Bolton Wanderers at White Hart Lane in north London, England on March 17, 2012. The game was abandoned at half-time as Muamba was taken to hospital. AFP PHOTO/OLLY GREENWOOD RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications AFP

Wat gebeurde er zaterdag bij het FA Cup-duel tussen Tottenham Hotspur en Bolton Wanderers?

De 23-jarige Bolton-middenvelder Fabrice Muamba kreeg kort voor rust een hartstilstand en zakte in elkaar, zonder dat er een tegenstander in de buurt was. Muamba werd door medici van de clubs ongeveer tien minuten gereanimeerd. De geboren Congolees werd daarna naar het Londense Chest Hospital gebracht. Arbiter Howard Webb besloot de wedstrijd niet te hervatten. Muamba ligt in kritieke toestand op de intensive care. Nadat hij was opgenomen begon zijn hart weer te werken. Hij zou nog zo’n 24 uur onder narcose worden gehouden, zo stond in de verklaring die gistermiddag werd uitgegeven.

Gebeurt dat vaker?

Ja. In november 2005 overleed de Franse speler David di Tomasso van FC Utrecht in zijn huis door een hartstilstand. In 2007 kreeg de 22-jarige Antonio Puerta in de wedstrijd van Sevilla tegen Getafe op het veld een hartaanval. Hij zakte in elkaar en werd bijgebracht, maar kreeg opnieuw hartaanvallen. Hij overleed later. De Hongaar Miklós Fehér van Benfica stierf op 24-jarige leeftijd in de wedstrijd tegen Guimaraes. Hij lachte spottend om de gele kaart die hij zojuist had kregen, zakte door zijn benen en stierf. De 30-jarige Braziliaan Serginho van Sao Caetano bezweek in 2004 in het duel met Sao Paulo. Kameroener Marc-Vivien Foé (28) overleed tijdens de interland tegen Colombia in 2003.

Is voetballen dan zo gevaarlijk?

Margriet de Beus promoveerde in 2010 op onderzoek naar plotselinge hartstilstand bij sporters. Sporten is gezond en een sporthart is niet slecht, zo bleek uit haar onderzoek. Het overgrote deel van de sporters jonger dan 35 dat bij het sporten overlijdt aan een hartstilstand, sterft aan een erfelijke aandoening van het hart. Omdat sporters vaak worden gezien als het toonbeeld van fitheid, worden plotse sterfgevallen als extra schokkend ervaren.