Federer verslaat Nadal en daarna Amerikaan Isner

Roger Federer heeft gisteren zijn negentiende masterstitel gewonnen. De beste tennisser aller tijden was in de finale van het ATP-toernooi in Indian Wells met 7-6 en 6-3 te sterk voor de Amerikaan John Isner. Met negentien zeges in masterstoernooien komt Federer op gelijke hoogte met Rafael Nadal. De Zwitser en de Spanjaard zijn daarmee de recordhouders. Eind vorig jaar won Federer in Parijs ook het vorige masterstoernooi.

De omstandigheden in de Californische woestijnstad Indian Wells waren niet ideaal. Door de harde wind moesten beide finalisten gisteren inspelen op wisselende omstandigheden. Isner deed dat in het begin prima door breakkansen te creëren in Federers tweede opslagbeurt. De Zwitser hield stand en won uiteindelijk. Na een korte regenonderbreking na vijf games was hij in een spannende tiebreak iets beter.

In de tweede set kreeg Federer steeds meer grip op het spel van Isner. De Amerikaan, die verrassend van de Servische wereldtopper Novak Djokovic had gewonnen in de halve finale, moest met name in de rally’s steeds vaker het initiatief aan zijn tegenstander laten. In de zevende game leidde dat tot een break voor Federer en daarmee was het verzet van Isner definitief gebroken. Hij verloor ook zijn volgende servicebeurt.

Bij de vrouwen behaalde Victoria Azarenka in Indian Wells haar vierde titel van 2012. De Wit-Russische nummer één van de wereld won in de finale van met 6-2 en 6-3 van de Russin Maria Sjarapova. Eerder dit tennisjaar won ze al de toernooien van Sydney en Doha en de Australian Open. In Melbourne versloeg ze ook Sjarapova in de finale.

Azarenka was ook in Californië superieur. In de eerste game van de wedstrijd brak ze de opslag van Sjarapova en na nog een break in de zevende game liep ze uit naar 6-2. In de tweede set liep Azarenka via een dubbele break uit naar 3-0, maar liet ze haar tegenstandster terugkomen tot 4-3. Op 5-3 voor plaatste Azarenka de beslissende break.

Azarenka (22) werd na de zege op de Australian Open nummer één van de wereld. Ze was ook al erg succesvol als jeugdspeelster. In 2005 won ze de Australian Open en de US Open bij de junioren. In 2005 debuteerde ze in het seniorentennis. Ze won tot dusver tien WTA-toernooien.