Espresso met Diederik Samsom

Op een partijcongres in Rotterdam is Diederik Samsom uitgeroepen tot de nieuwe leider van de PvdA. ‘Ik had niet anders verwacht,’ zegt hij. ‘Toch ben ik verbaasd dat Lutz Jacobi 2,3 procent van de stemmen heeft behaald.’

Foto NRC / Maurice Boyer

Partijleider

Op een partijcongres in Rotterdam is Diederik Samsom uitgeroepen tot de nieuwe leider van de PvdA. ‘Ik had niet anders verwacht,’ zegt hij. ‘Toch ben ik verbaasd dat Lutz Jacobi 2,3 procent van de stemmen heeft behaald.’ Samsom neemt een slokje espresso. ‘Dat moet een vergissing zijn,’ zegt hij. ‘En anders heeft ze partijleden bedreigd of omgekocht.’ Heeft hij medelijden met Martijn van Dam? De nieuwe partijleider schudt zijn hoofd. ‘Absoluut geen medelijden,’ zegt hij. ‘Van Dam heeft 3,9 procent van de stemmen gekregen! Daar mag hij heel trots op zijn.’ En Plasterk? ‘Die is verschrikkelijk teleurgesteld,’ vertelt Samsom. ‘Maar dat begrijp ik niet. Hij is tweede geworden.’ De nieuwe partijleider neemt nog een slokje espresso. ‘Tweede! Hij zou een vreugdedansje moeten maken!’

Sinds het aftreden van Job Cohen gaat het de PvdA voor de wind. Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond is de partij in vier weken zeven zetels gestegen in de Tweede Kamer. ‘Dat vind ik bar weinig,’ zegt Diederik Samsom. ‘Maar het is een begin. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als we Job Cohen helemaal hebben weggepest.’ Hij drinkt zijn kopje leeg. ‘Mijn ambitie is het om de PvdA de grootste partij van Nederland te maken.’