Egyptische kopten rouwen om kerkvorst

Pope Shenuda III, the spiritual leader of the Middle East's largest Christian minority, sits dressed in formal robes at the Saint Mark's Coptic Cathedral in Cairo's al-Abbassiya district, so that people can see him and pay their respects on March 18, 2012. Pope Shenuda died at the age of 88, after a long battle with illness and based on his wishes he will be buried on March 20, at St. Bishoy monastery in Wadi Natrun in the Nile Delta where he spent his time in exile after a dispute with late president Anwar Sadat. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI AFP

De orthodox-christelijke minderheid zag in de zaterdag overleden paus Shenouda III een beschermheer.

Kairo. Meer dan 100.000 koptische christenen hielden dit weekend een wake, gevolgd door een herdenkingsmis, ter nagedachtenis aan paus Shenouda III. De Egyptische kerkvorst is zaterdag overleden aan lever- en longaandoeningen. Hij werd 88 jaar.

Politieke en religieuze leiders als Paus Benedictus XVI en de Amerikaanse president Barack Obama hebben hun deelneming betuigd. Obama noemde Shenouda een „voorvechter voor tolerantie en interreligieuze dialoog”.

De koptische patriarch, in het Arabisch liefkozend ‘Baba Shenouda’ genoemd, leidde de orthodoxe kerk in Egypte ruim veertig jaar. Aanhangers zagen in hem een beschermheer tegen de dreiging die volgens hen uitgaat van de islamitische meerderheid in hun land. De Moslimbroederschap en de meer radicale salafisten wonnen ruim zeventig procent van de stemmen bij de laatste verkiezingen.

De kopten, die tien procent van de 85 miljoen Egyptenaren uitmaken, hebben sinds de val van president Mubarak te maken met toenemend geweld, dat begon met een zelfmoordaanslag in een kerk in Alexandrië in januari 2011. Daarbij kwamen 21 kopten om het leven. Kopten gingen vaak de straat op om te protesteren tegen het uitblijven van stappen tegen de daders. Christenen worden al langer gediscrimineerd in Egypte. Zij worden zelden benoemd op belangrijke posten in de veiligheidsdiensten of bij de overheid. AP