Drie Roma- zusjes dood op snelweg

De dood van drie Roma-kinderen, afgelopen vrijdag in het zuiden van Frankrijk, was meer dan een tragisch ongeval. Hun parcours en het gebrek aan hulpvaardigheid dat ze ontmoetten op hun dwaaltocht, hebben Frankrijk geschokt.

De drie zusjes Victorine (19), Charlotte (13) en Carmen (12) werden kort voor middernacht door een auto geschept op de snelweg A7, ter hoogte van Saint-Paul- Trois-Châteaux in de Drôme. De bestuurder overleefde het ongeval. Hij kon er volgens de politie weinig aan doen. Hij had de meisjes, die probeerden de snelweg over te steken, in het donker onmogelijk tijdig kunnen zien.

Voor de meisjes was het oversteken van de snelweg het fatale sluitstuk van een dag vol afwijzingen. Door de conducteur van de trein van Lyon naar Marseille bijvoorbeeld, die de meisjes in Pierrelatte, op zo’n vijftien kilometer van de plek van het ongeluk, uit de trein zette omdat ze zonder kaartje reisden. Gezien hun leeftijd en omdat ze geen identiteitspapieren bij zich hadden, had hij de politie moeten waarschuwen. De familie van de meisjes is een rechtzaak begonnen tegen de SNCF, de Franse spoorwegen.

Kort voor de aanrijding had een man van de wegenwacht de meisjes langs de snelweg zien lopen. Hij was gestopt en waarschuwde ze achter de vangrail te blijven. De oudste smeekte hem om een lift in de richting van Marseille. Hij weigerde: lifters meenemen mocht hij niet. Wel wilde hij de politie waarschuwen. Maar toen ze dat woord hoorde, ging het meisje er vandoor.

De politie onderzoekt waar de meisjes naartoe wilden. De ouders, van een gezin met 18 kinderen, weten het niet. De zussen zijn geschept op 180 kilometer van huis. (AFP)