Drie nederlagen op rij is normaal, zegt McClaren

Aan de afgang bij ‘Schalke uit’ tilde Twente-coach McClaren niet zwaar. ‘Feyenoord thuis’ was gisteren belangrijker. Maar na het verlies tegen de Rotterdamse club is het wel een rampweek geworden.

Drie nederlagen in acht dagen. Het kan een eredivisietrainer zomaar zijn baan kosten, weet Fred Rutten. Maar niet bij FC Twente. Dat maakte met de 2-0 nederlaag op eigen veld tegen Feyenoord een rampweek compleet. Trainer Steve McClaren toonde als altijd slechts zijn kenmerkende lach. „We weten nu dat we echt niks meer mogen verspelen.”

Natuurlijk, het speet de Engelsman dat zijn spelersgroep het goede gevoel van de 6-2 uitzege op PSV en de 1-0 thuiszege op Schalke niet heeft kunnen behouden. Eerst verloor FC Twente met 3-1 bij NEC, daarna met 4-1 bij Schalke en gisteren dus van Feyenoord. McClaren weet de terugslag aan de zware belasting van de jonge spelersgroep.

Toch is het wonderbaarlijk hoe FC Twente in kort tijdsbestek zo in de war kan raken. Het driftige gejaag van Feyenoord-controleurs Karim El Ahmadi en Jordy Clasie, het geëtter van John Guidetti en het getreuzel van doelman Erwin Mulder veroorzaakten mede het matte spel van de thuisploeg. Feyenoord hoefde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen te spelen om opnieuw van de Enschedese ploeg te winnen.

In december verloor een aanvallend ingesteld FC Twente in de Kuip met 3-2 door drie doelpunten van Guidetti. De door zijn assistent-trainers gewraakte zelfmoordtactiek was een van de redenen voor het ontslag van Adriaanse.

Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente koos in de winterstop opnieuw voor McClaren, architect van het eerste landskampioenschap uit de clubgeschiedenis (2010). De Engelsman bracht met zijn trouw aan de Enschedese voetbalfilosofie de spelvreugde terug bij de spelersgroep en de technische staf. Met gebalanceerd, niet al te avontuurlijk spel profileerde de ploeg zich alsnog als een kampioenskandidaat.

Tot deze week, waarin FC Twente zijn titelkansen heeft zien slinken. McClaren besloot zelfs vol in te zetten op de eredivisie en beschouwde de return in de achtste finales van de Europa League tegen Schalke 04 zo goed als verloren. Hij spaarde Ola John, Leroy Fer en Tim Cornelisse in Gelsenkirchen. De nederlaag – met drie doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar – was het logische gevolg, maar van het krachtsverschil in de tweede helft moet ook de trainer zijn geschrokken.

Veel supporters vonden dat McClaren een voorbeeld had moeten nemen aan zijn collega Gertjan Verbeek van AZ, die altijd met zijn sterkste opstelling wil spelen. Hij redeneert: wie deelneemt, moet ook willen winnen. En: een goede resultaat geeft energie voor de volgende wedstrijd. AZ schakelde donderdag Udinese uit in de Europa League en behield gisteren zijn koppositie na een doelpuntloos gelijkspel tegen NAC Breda. Ook staat de ploeg uit Alkmaar, in tegenstelling tot FC Twente, in de halve finales van de KNVB-beker.

McClaren redeneerde echter andersom, na de nederlaag tegen Feyenoord. „Het is ook mijn fout. Ik had donderdag nog meer spelers rust moeten geven. Nu waren te veel van hen niet helemaal fris. Daarvoor neem ik de verantwoordelijkheid.”

McClaren vertoonde zich pas een uur na de wedstrijd buiten de kleedkamer. Dat vond collega Ronald Koeman van Feyenoord te lang om te blijven wachten voor de persconferentie. „We hebben geprobeerd over deze teleurstelling te geraken”, zei McClaren, nadat hij zijn excuses had gemaakt. „We hebben de spelers uitgelegd dat dit normaal is in een seizoen. We moeten dit gevoel van tegenslag verwerken en beseffen dat we nog steeds meedoen om de titel.”

FC Twente speelt woensdag zijn inhaalwedstrijd tegen hekkensluiter De Graafschap, waarmee de club weer aansluiting kan krijgen met PSV, Ajax en AZ. McClaren: „Laten we ons hieruit vechten. We hebben nog een paar geweldige kansen.”

    • Michiel Dekker