Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vier doden bij schietpartij bij joodse school in Toulouse - Sarkozy: nationale tragedie

Hulpdiensten bij de joodse school na de schietpartij. Foto AP / Bruno Martin

Bij een schietpartij bij een joodse school in Toulouse zijn een rabbijn en drie kinderen om het leven gekomen. Daarnaast zouden er twee mensen zwaar gewond zijn geraakt, melden de Franse autoriteiten aan persbureau AFP.

Update 12.57 uur: De Franse president Nicolas Sarkozy noemde de schietpartij vanmiddag “nationale tragedie”. Volgens hem zijn er opvallende overeenkomsten met twee incidenten vorige week, waarbij drie militairen werden gedood. Een terrorisme-onderzoek is inmiddels geopend.

Een man op een scooter opende om 8.10 uur het vuur op een groepje ouders en kinderen dat op een ontmoetingsplaats stond, vlak voordat de lessen begonnen. De schutter zou eerst het vuur hebben geopend met een automatisch pistool. Toen dat mislukte haalde de man een ander pistool tevoorschijn, meldt Le Monde.


Grotere kaart weergeven

http://youtu.be/ZnBSZLrA47I

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de veiligheidsmaatregelen bij andere joodse scholen in het hele land verscherpt.

Mogelijk verband met andere schietpartijen

Volgens Le Figaro staat de schietpartij mogelijk in verband met twee schietpartijen in Toulouse en de nabije stad Montauban vorige week, waarbij in totaal drie militairen om het leven kwamen. De schutter ging er volgens dit Franse dagblad er toen ook vandoor op een scooter. Ook maakt hij gebruik van hetzelfde kaliber kogels.

Sarkozy schrapt zijn campagne-afspraken en is onderweg naar de school in Toulouse, meldde persbureau AFP even voor tien uur. Ook de socialistische presidentskandidaat François Hollande zei “onmiddellijk” de getroffen school te zullen bezoeken uit “solidariteit” met de joodse gemeenschap in Frankrijk.

Israël zegt “geschokt” te zijn over de schietpartij en er “alle vertrouwen” in te hebben dat de Franse autoriteiten grondig onderzoek doen en de dader voor de rechter brengen. Ook de opperrabbijn van Frankrijk Gilles Bernheim zegt “geschokt” en “van streek” te zijn. De joodse gemeenschap in Frankrijk telt 500.000 tot 700.000 leden.

Bekijk de school op Google Streetview:


Grotere kaart weergeven