Die cabaretkant viel me tegen

Nederland, Amsterdam, 01-02-2008 Jelka van Houten, zij is een Nederlandse actrice die vooral bekend is van de musical Turks Fruit waarin zij de hoofdrol speelde. Naast acteren in musicals speelt zij ook geregeld in films en heeft ze (gast)rollen in televisieprogramma's. Voor haar rol als Olga in Turks Fruit kreeg zij de John Kraaijkamp Musical Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol, kleine musical. Foto: Jeroen van Loon/Hollandse Hoogte Jeroen van Loon/Hollandse Hoogte

Jelka van Houten (33) maakte dit weekend haar cabaretdebuut. Ze speelt tot begin juni mee in het programma Wil je in ons groepje? van de gelegenheidscombinatie C3, met de cabaretiers Mike Boddé en Onno Innemee.

„Een cabaretdebuut? Ik noem het een experimentendebuut. En ik moet meteen zeggen dat die cabaretkant me enorm is tegengevallen. Ik bedoel: het is veel lastiger dan ik dacht. Het blijkt een totaal andere discipline te zijn. Ik heb theater gespeeld, ook musical en muziektheater, ik heb liedjes gezongen en op de Parade gestaan – ik bedoel: hoe moeilijk kon het zijn? Nou, héél moeilijk. Bij een vastomlijnd verhaal dat iedereen begrijpt, is er altijd wel een basisreactie. Maar dit is een grabbelton van heel verschillende elementen waarop elke avond weer anders wordt gereageerd. Je bent veel afhankelijker van het publiek. De ene avond breken ze de tent af en de andere avond snappen ze er niets van, zodat je op het podium alleen maar staat te denken: mag ik alsjeblieft naar Frankrijk emigreren?

„In de toekomst wil ik spelen en zingen niet meer combineren in één voorstelling. Dat vind ik te lastig. Musicals zijn nooit mijn bedoeling geweest. Ik wil voortaan óf spelen in een toneelstuk óf zingen met een band. Dit programma is dus een ideale overgang.

„Mike en Onno vroegen me: wat wil je graag doen? Ik vroeg in ieder geval iets met countrymuziek, want dat is mijn grootste passie. Dat zit erin. En ik wou mezelf heel graag lelijk maken, dus er zitten lelijke momenten in. We hadden maar twee weken om te repeteren, dat was veel te weinig. Ook nu bedenken we er elke dag nog dingen bij. Het is nooit af, we stoppen nooit met nadenken – dat is leuk. Als ik iets verzin waardoor de jongens in de lach schieten, is dat het leukste compliment dat er is. Maar ze hebben me ook wel eens dodelijk aangekeken als ik iets nieuws deed. Dan sta je echt met de billen bloot”.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder