Deuren proces Robert M. vanochtend even open

Politiebewaking bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC / Maurice Boyer

Het proces tegen Robert M. is vandaag opnieuw even openbaar. Drie deskundigen doen verslag van hun onderzoek naar de fysieke en psychische gevolgen van seksueel misbruik van zeer jonge kinderen.

Het grootste deel van het proces tegen de 28-jarige de hoofdverdachte van de Amsterdamse zedenzaak en zijn man Richard van O. vindt achter gesloten deuren plaats. Dat betreft de behandeling van de 67 zogeheten kinddossiers. Daarin wordt voor elk van de kinderen voor wier misbruik M. wordt vervolgd beschreven waaruit het misbruik bestaat.

Kinderpsycholoog- en psychiater aan het woord

De deskundigen die vanochtend worden gehoord zijn een kinderarts, een kinderpsycholoog en een kinderpsychiater. Ze zijn door de rechtbank vorig jaar maart aan het werk gezet, enkele maanden nadat de omvang van de zaak duidelijk was geworden.

De inhoudelijke behandeling van de Amsterdamse zedenzaak ging vorige week van start. De rechtbank citeerde uitgebreid uit chatgesprekken die hij met andere pedofielen voerde. Daaruit bleek de aard van de seksuele handelingen en de berekenende aanpak van M. De hoofdverdachte zelf toonde zich strijdbaar en wilde graag zijn kant van het verhaal vertellen.

Proces verspreid over zes weken

De rechtbank heeft zestien zittingsdagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, verspreid over zes weken. Een poging tot wraking van de rechters door de advocaten van M. mislukte vorige week.