De wereld deze week agenda

Senegalese President Abdoulaye Wade addresses journalists during a press conference at the presidential palace in Dakar, Senegal Monday, Feb. 27, 2012. As votes were being tallied on Monday from Senegal's Sunday presidential election, leading opposition candidate Macky Sall declared that no candidate had gotten the necessary 50 percent, making a runoff "inevitable." (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

Dinsdag 20 maart

Bij de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Illinois staan 69 afgevaardigden op het spel, het hoogste aantal van alle staten waar tot nu toe is gestemd, afgezien van Georgia. Na de zuidelijke staten van vorige week (Alabama, Mississippi) is koploper Mitt Romney terug in het hem gunstiger gezinde noorden. Rick Santorum, de meest conservatieve Republikeinse deelnemer, nadert hem echter in de peilingen.

De Veiligheidsraad van de VN debatteert over verlenging van het mandaat van UNAMA, de United Nations Assistance Mission in Afghanistan.

Woensdag 21 maart

De Britse minister van Financiën George Osborne presenteert de overheidsbegroting voor dit jaar. Dan wordt duidelijk waar de gevolgen van de te verwachten forse bezuiniging het meest gevoeld gaan worden.

Onder auspiciën van het Deense voorzitterschap van de Europese Raad vindt in Kopenhagen de internationale conferentie ICRI 2012 plaats. Deelnemers bespreken voorstellen voor verbetering van de Europese infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek.

Donderdag 22 maart

In Istanbul begint het proces tegen generaal Ilker Basbug, van 2008 tot 2010 stafchef van de Turkse strijdkrachten. Hij wordt beschuldigd van pogingen de regering omver te werpen, onder andere door toestemming te geven voor het maken van anti-regering gezinde websites.

Politiek netwerken in Europa is niet alleen iets voor ministers en europarlementariërs, maar ook voor burgemeesters. In Kopenhagen ontmoeten Europese burgemeesters en regiobestuurders elkaar voor de Vijfde Europese top van regio’s en steden. Sociale problemen, het milieu en lokale democratie staan op de agenda. De sprekers zijn de burgemeesters van onder meer Athene, Leipzig en Warschau.

Algemene staking in Portugal, uitgeroepen door de grootse vakbond in het land, CGTP, wegens voorgestelde hervormingen van de arbeidsmarkt. EU en IMF dringen hierop aan.

Vrijdag 23 maart

Syrië en Wit-Rusland staan op de agenda van Europese ministers van Buitenlandse Zaken die bijeenkomen in Brussel.

Paus Benedictus XVI brengt een driedaags bezoek aan Mexico. Verwacht wordt dat hij in het overwegend katholieke land zal spreken over het toenemende geweld in de drugsoorlog. Hij reist aansluitend door naar communistisch Cuba.

De organisatie is al bijna weer vergeten: de Mediterrane Unie, met daarin de landen van de Europese Unie en zuidelijke mediterrane landen. De in 2007 op aandringen van de Franse president Sarkozy opgerichte organisatie speelt geen rol van betekenis in de internationale politiek, maar is wel een forum voor parlementaire contacten. In Rabat vergadert de Parlementaire Assemblee van de Mediterrane Unie. Op de agenda staan democratisering, de economie en de situatie in Syrië.

Zaterdag 24 maart

Dinsdag waren er Republikeinse voorverkiezingen in Illinois, vandaag in Louisiana. De verwachtingen zijn tegenovergesteld in deze zuidelijke, gelovige staat: winst voor Santorum en een tweede of derde plek voor Romney, afhangend van de score van Newt Gingrich.

Zondag 25 maart

In Senegal wordt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Daarin neemt zittend president Abdoulaye Wade het op tegen zijn voormalige premier Macky Sall. De eerste rond werd voorafgegaan door botsingen tussen demonstrerende jongen en de oproerpolitie in de hoofdstad Dakar, waarbij minstens 6 doden en 150 gewonden vielen. Veel jongeren zijn boos dat Wade ondanks twee voltooide ambtstermijnen toch kan meedoen. Ook in de aanloop naar de tweede ronde wordt geweld verwacht.

De conferentie ‘Planet under pressure’, die tot donderdag wordt gehouden in Londen, dient ter voorbereiding van de grote milieutop in Rio de Janeiro in juni. Wetenschappers en beleidsmakers onderzoeken wat er terecht is gekomen van de milieudoelstellingen die 20 jaar geleden werden geformuleerd op de zogeheten ‘Earthsummit’ in Rio en zoeken naar wegen om duurzame ontwikkeling te versnellen en tegelijkertijd de armoede in de wereld te bestrijden.

Maandag 26 maart

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich over de vraag of de omstreden hervorming van het zorgstelsel door president Obama in strijd is met de grondwet. De verplichting voor Amerikanen om een ziektekostenverzekering af te sluiten is juridisch het meest controversieel. Als de zorgwet wordt afgewezen, zal dit grote gevolgen hebben voor tientallen miljoenen onverzekerde Amerikanen. Ook voor de herverkiezingscampagne van Obama is de zaak cruciaal. Uitspraak verwacht in juni.

Na zijn bezoek aan Mexico komt Benedictus XVI aan in Cuba. Grote vraag is of de paus het lot van politieke gevangenen in Cuba ter sprake zal brengen tijdens het bezoek van drie dagen. De katholieke kerk bemiddelde vorig jaar bij de vrijlating van dissidenten, maar er is ook kritiek dat de kerk te meebuigzaam is voor het Castro regime.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul vindt op maandag en dinsdag de tweede Nuclear Security Summit plaats, waarbij nucleaire veiligheid (beveiliging van nucleair materiaal, voorkomen van nucleair terrorisme) centraal staat. Twee jaar geleden kwam deze conferentie voor het eerst bijeen in Washington. Het was een initiatief van president Obama, die ook in Seoul zal zijn, net als premier Rutte en tientallen andere staatshoofden en regeringsleiders.

Informele top van stafchefs van strijdkrachten van de landen van Asean, de club van Zuidoost-Aziatische landen, in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.