De verliezers bij TNT Express

De aangekondigde overname van de in Hoofddorp gevestigde multinational TNT Express (koeriers en pakjesvervoer) door de Amerikaanse concurrent UPS rechtvaardigt een gevoel van déjà-vu.

UPS heeft zijn eerdere indicatieve biedingen op de aandelen van TNT Express verhoogd tot wat nu uit de bus is gekomen: bijna 5,2 miljard euro. De grootste aandeelhouder van TNT Express, het Nederlandse postbezorgbedrijf PostNL, heeft zich vanmorgen akkoord verklaard met het laatste bod. Daarmee is de overname een feit. Het is al meer dan een jaar duidelijk dat TNT Express te koop is, maar afgezien van UPS heeft geen andere concurrent een bod gedaan dat de moeite waard was.

De gang van zaken bij TNT Express maakt duidelijk dat het financieel avonturisme en beleggersactivisme van vóór de kredietcrisis springlevend is. TNT Express en PostNL zaten tot juni vorig jaar samen in één concern, genaamd TNT. Het concern werd opgebroken nadat twee internationale beleggers, Jana en Alberta Investment Management, zich eind 2009 publiekelijk hadden gemeld met de opvatting dat de koeriers- en postdivisies apart meer waard zouden zijn dan gezamenlijk. De raad van bestuur onder leiding van Peter Bakker en de commissarissen van TNT, onder wie voormalig FNV-voorzitter en premier Wim Kok en ex-PvdA-fractieleider Jacques Wallage, besloten vervolgens het concern in twee bedrijven te splitsen. De enige manier om na een splitsing snel beleggerswaarde te realiseren is door een overname. Van één, of van beide. Dit slot is de uitkomst van de beslissingen die toen zijn genomen.

De splitsing bleek slecht doordacht. Een van de eerste gedupeerden was het pensioenfonds van PostNL. Door de dalende koers van de aandelen TNT Express kon PostNL niet meer voldoen aan zijn verplichting om meer geld te storten in zijn eigen verzwakte pensioenfonds. De door beleggers geëntameerde overname van TNT Express moet nu een ‘pensioengat’ voor postwerknemers oplossen. TNT-topman Bakker vertrok vorig jaar met een riante gouden handdruk. De meeste commissarissen gaan straks ook. De opdringerige beleggers wisten niet hoe snel zij hun aandelen moesten verkopen toen UPS met zijn bod kwam.

Kostenbesparingen en banenverlies zijn het gebruikelijke vervolg voor de werknemers. De Amsterdamse beurs verliest intussen ook een serieuze notering. Nederland verliest een hoofdkantoor.

Opnieuw. Hoewel het aantrekken en behouden van hoofdkantoren, zoals aan de Amsterdamse Zuidas, toch kabinetsbeleid is. En gunstig is voor accountants, juristen én voor pizzakoeriers en taxichauffeurs.

De balans van deze splitsing vertoont dan ook een tekort.