De eeuw van de vrouwen

Vrouwendag is alweer voorbij maar 8 maart is recent genoeg om nog eens even te kunnen uithalen. Al was het alvast voor 8 maart 2013 als er weer een vrouwendag wordt gevierd. Om elk misverstand te vermijden: vrouwen zijn even goed in staat als mannen om vrachtwagens te besturen, recht te spreken en regeringen te leiden. Maar ze zijn niet beter of vreedzamer dan mannen.

Het is een bekend idee dat als vrouwen maar de macht in de wereld zouden hebben, er geen oorlog meer zou zijn. Nee! Afgaande op de statistieken zou er misschien nog wel méér oorlog zijn.

Juist relatief meer vrouwelijke dan mannelijke leiders hebben oorlog gevoerd. Zenobia van Palmyra, om in de de derde eeuw te beginnen, voerde haar troepen aan in de strijd tegen de Romeinen. Waren de Britten tegen Argentinië gaan vechten om de Falklandeilanden als Margaret Thatcher niet aan het bewind (1979-1990) was geweest? Ik waag het te betwijfelen. Onder Indira Gandhi’s premierschap (1966-1977 en 1980-1984) had de Indiaas-Pakistaanse oorlog van 1971 plaats, en mevrouw Gandhi lanceerde ook het Indiase kernwapenprogramma.

De jonge Benazir Bhutto nam in haar eerste termijn als premier (1988-1990) krachtige maatregelen om het in 1972 door haar vader gelanceerde Pakistaanse atoomwapenprogramma te moderniseren en uit te breiden.

Of neem de Israëlische premier Golda Meir (1969-1974). Een van haar voorgangers, David Ben Gurion, noemde haar „de beste man in het kabinet”. Zij gaf de Mossad in 1972 opdracht alle Palestijnse verantwoordelijken voor het bloedbad tijdens de Olympische Spelen in München op te sporen en te liquideren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is ook overtuigd van de speciale vredestalenten van vrouwen. „Worden vrouwen bij conflictoplossingen betrokken, dan zijn deze houdbaarder”, zei ze kort geleden. „Meer en meer aanwijzingen duiden erop dat vrouwen op unieke manier bijdragen tot de sluiting en handhaving van vrede [..]” Zelf waarschuwde ze overigens in 2008, in de strijd om de Democratische presidentskandidatuur tegen huidig president Obama, dat de Verenigde Staten als zij president zou zijn „in staat waren Iran totaal met de grond gelijk te maken” als dat land een aanval op Israël zou uitvoeren.

Volgens de Braziliaanse president, Dilma Roussef, wordt dit „de eeuw van vrouwen”. Het voorspelt weinig goeds.