Cesar Millan met Cesars aanpak voor puppy's

De Hondenfluisteraar: iedereen die wel eens National Geographic kijkt, heeft hem zien langskomen. Een vrolijke man met een fout ringbaardje en een onvermoeibare glimlach, die als een dirigent voor zijn orkest honden terecht staat te wijzen. De spanningsboog van zijn programma is onveranderlijk dezelfde: op het moment dat een huishouden aan de rand van de afgrond staat, wanneer mensen met de handen in het haar eindelijk beginnen te overwegen dat het beest misschien de deur uit zou moeten, kortom: wanneer paniek en onmacht over een hond een kookpunt hebben bereikt, komt als een deus ex machina Cesar Millan binnenwandelen, om met een paar welgemikte adviezen en overtuigende handgebaren het monster te temmen. Het is natuurlijk beter om niet te wachten tot zo’n hond bijna verpest is, maar hem metéén al door deze hondenvirtuoos te laten opvoeden, of althans, volgens zijn ideeën. En dat is het idee achter het boek Cesars aanpak voor puppy’s (The House of Books, € 18,95 en in de boekenweek binnengekomen op plek 38 van de bestsellerslijst). Hierin vertelt Millan over zijn tv-programma en zijn Dog Psychology Center.

Een centrum voor de psychologische begeleiding van honden dus. Wanneer je even voorbijgaat aan de absurditeit daarvan (als het niet bestond was het iets geweest dat pakweg Brett Easton Ellis of Tom Wolfe hadden kunnen bedenken om de absurde decadentie van LA te beschrijven) kun je al snel erkennen dat er behoefte bestaat aan zoiets. Elke dierenwinkel heeft een boekenplank, voor puppycursussen is een wachtlijst, en alsof dat niet genoeg is zijn er altijd nog de ándere hondenbezitters die de jonge hondeneigenaar bijstaan met advies. Mensen willen graag hun hond goed opvoeden, maar nog liever leggen ze aan andere hondenbezitters uit hoe dat moet.

Een publiek is er dus zeker voor Millan. Maar werkt de methode? En hoe is dit boek?

Over het eerste kunnen we kort zijn: de Hondenfluisteraarmethode werkt goed. Dat weet ik niet uit eigen ervaring, maar omdat Millan het onderwerp is van Malcolm Gladwells klassieke New Yorker-essay ‘Wat de hond zag’ (2006). Daarin beschrijft Gladwell hoe het er in dat centrum aan toegaat, en en passant geeft hij ook de meeste geheimen prijs. Die zijn ook nogal kort samen te vatten: ‘wees kalm en duidelijk’.

Millans boek kun je niet vergelijken met Gladwell; dat zou ook onaardig zijn, domweg omdat ‘Wat de hond zag’ volstaat met prachtige details van het soort dat Millan zelf niet noteert. Wanneer een danseres met een onwillige hond de bewegingen van de hondenfluisteraar zelf gaat analyseren bijvoorbeeld: ‘zijn intra-fysieke bewegingen zijn heel bijzonder, zou hij gevoetbald hebben?’

Zulke beschrijvingen ontbreken bij Millan, maar dit is wel een boek van 350 pagina’s met lijstjes, adviezen, belangrijke zaken als: ‘Blijf je eigen energie in de gaten houden,’ en griezelige zinnen als: ‘Zorg dat je een nieuwe ervaring samen met een pup beleeft’. Maar het bevat ook een droom: ‘Een wereld waarin honden minder vaak per ongeluk een kind bijten’. Wie die droom ook heeft, moet Cesars aanpak voor puppy’s lezen.