brief uit Duitsland

Waarom gaat een vliegtuig vol Duitse oud-revolutionairen en herenigingsexperts naar Korea? Die vraag beantwoordt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Een paar weken voordat Kim Jong-il, de ‘Geliefde Leider’ van Noord-Korea, tijdens een treinreis aan hartfalen overleed, stapte Lothar de Maizière, de laatste minister-president van de DDR, in een toestel van Lufthansa naar Zuid-Korea om andermaal zijn stempel te drukken op de wereldgeschiedenis. De Maizière werd op zijn missie vergezeld door Rainer Eppelmann, de laatste minister van Defensie van de DDR.

De Maizière is nu 71 jaar en heel wat kilo’s aangekomen sinds de herfst van 1989. Eppelmann is 68 en had die dag een schipperspet met een klep op, het favoriete hoofddeksel van Helmut Schmidt, de Westduitse bondskanselier van 1974 tot 1982. [...]

Ze maakten deel uit van een ruim twintigkoppige delegatie onder leiding van Christoph Bergner, gevolmachtigde van de Bondsregering voor de nieuwe deelstaten (de voormalige DDR), en de vraag luidt natuurlijk: waarom gaat een vliegtuig vol Duitse oud-revolutionairen en herenigingsexperts naar Korea?

Het korte antwoord luidt: opdat de geschiedenis zich herhaalt. En het wat langere: het was een idee van Kim Chun Sig, de Zuid-Koreaanse onderminister van Herenigingszaken. Zestig jaar na de deling van het land droomt Zuid-Korea van een hereniging.

[...]

„Er is geen land dat onze wens tot hereniging zo goed begrijpt als Duitsland,” zegt Kim Chun Sig. Hij ontvangt de uitgeputte delegatieleden in het luxueuze Lotte Hotel van Seoul. Ze zijn via Mongolië en China twaalf uur door de tijd gevlogen. Nu zitten ze allemaal aan het welkomstdiner in de Garnet Suite op de zevenendertigste etage.

Tot de delegatie behoren ook de 71-jarige Horst Teltschik, een voormalige buitenlandadviseur van Helmut Kohl (de bondskanselier van 1982 tot 1998), en de 68-jarige Richard Schröder, gewezen fractieleider van de SPD in de Volkskammer van de DDR, [...]. Een dag later is er een eerste ontmoeting tussen Zuid-Koreanen en Duitsers in de Peacock Suite op de zesendertigste etage. Het thema is: ‘De Duitse hereniging en het proces van de Duitse eenwording – voorwaarden, ontwikkelingen, resultaten en problemen’.

Ze zitten aan een lange tafel tegenover elkaar, veertien Duitsers en veertien Zuid-Koreanen. Misschien, denk je, wordt dit ooit een historisch plaatje. Glasnost in Pyongyang? Zoals de foto’s van de Ronde Tafel in Oost-Berlijn of van Helmut Kohl en Michail Gorbatsjov in de Kaukasus. Kohl en Gorbatsjov hadden respectievelijk een gebreid vest en een gebreide pullover aan, maakten in het zomerse licht een wandeling langs de rivier en bespraken de Duitse eenwording.

Het merkwaardige is evenwel dat nooit de indruk heeft bestaan dat een Koreaanse hereniging ophanden is.[...]

Het hele artikel is te lezen in het tijdschrift 360, een selectie uit de internationale pers (360mag.nl)