AZ laat thuis tegen NAC dure punten liggen; Ajax en PSV profiteren

Koploper AZ speelt gelijk, achtervolgers Ajax en PSV overtuigen met eenvoudige zeges.

Rotterdam. Het blijft dringen bovenaan in de eredivisie. Het verschil tussen de nummer één en de nummer zes is nog altijd slechts vijf punten. AZ blijft ondanks het gelijkspel tegen NAC (0-0) koploper met 53 punten, Ajax liep twee punten in door de uitzege op ADO Den Haag (0-2) en heeft nog maar één punt achterstand. PSV won overtuigend zijn eerste wedstrijd onder interim-trainer Phillip Cocu van de nummer zes SC Heerenveen: 5-1. De ploeg uit Eindhoven steeg daardoor naar de derde plaats, gevolgd door FC Twente en Feyenoord.

AZ speelde donderdag nog een loodzware wedstrijd in de Europa League tegen Udinese. En dat brak de vermoeide ploeg gisteren op in de thuiswedstrijd tegen NAC. In de eerste helft was het team van Gertjan Verbeek sterker, maar in de tweede helft kregen de bezoekers drie grote mogelijkheden. In de titelrace is dit duur puntenverlies voor AZ.

Bij PSV kreeg het competitiedebuut van Cocu een droomstart toen Ola Toivonen al na vijf minuten de bal in het doel van Heerenveen poeierde. Maar PSV had het daarna niet makkelijk met de Friese club. Vijf minuten na rust kwam Heerenveen gelijk, toen een inzet van Viktor Elm via het been van PSV’er Erik Pieters in het doel verdween. Daarna nam PSV echter in korte tijd afstand van Heerenveen.

Cocu deed iets dat zijn voorganger Fred Rutten al een tijd niet meer gedaan had: hij bracht Orlando Engelaar in de 61ste minuut in de ploeg. De ervaren middenvelder speelde voor het eerst sinds december vorig jaar weer eens in het eerste van PSV. Een kleine tien minuten na zijn rentree betaalde Engelaar zijn nieuwe coach terug voor het vertrouwen. Met een mooi stiftje maakte hij er 3-1 van.

Cocu was uiteraard tevreden met de 5-1 overwinning: „We hadden de overtuiging en het lef om vanuit een compact elftal op zoek te gaan naar doelpunten.” Heerenveen-trainer Ron Jans „baalde als een stekker” . „Je moet top zijn als je je wilt vergelijken met de topclubs. We misten lef en de handelingssnelheid was te laag. Woensdag zal het beter moeten”, blikte hij vooruit op het bekerduel met PSV.

Ook Ajax, dat gisteren zijn 112de verjaardag vierde, profiteerde van het puntenverlies van FC Twente en AZ. De ploeg van trainer Frank de Boer won bij ADO Den Haag: 0-2. „Een terechte overwinning”, vond de Ajax-trainer. NRC