Atoomagentschap krijgt uitnodiging van Noord-Korea

Modellen van Noord- en Zuid-Koreaanse raketten in het Koreaanse Oorlogsmuseum in Seoul. Foto Reuters / Lee Jae-Won

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft een uitnodiging van Noord-Korea gekregen om een bezoek te brengen aan het land. Drie jaar geleden werden waarnemers van het agentschap van de Verenigde Naties het land uitgezet.

Persbureau Reuters meldt dat IAEA laat weten dat de details van het bezoek zullen worden besproken met Noord-Korea en “andere belanghebbende partijen”. Een beslissing over een bezoek is nog niet genomen.

Eind vorige maand bereikte Noord-Korea en de Verenigde Staten een nucleair akkoord. Noord-Korea zou kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten opschorten. Vorige week kondigde Noord-Korea echter de lancering van een langeafstandsraket aan om een satelliet in een baan rond de aarde te brengen. Verschillende landen zien de lancering als verkapte test voor langeafstandsraketten en sprak hun bezorgdheid over de plannen uit. Volgens Noord-Korea staat de nu aangekondigde lancering los van deze afspraken omdat het om het ruimteprogramma van het land gaat.