Arts: kind kan leven lang lijden door M.

Het seksueel misbruik door Robert M. kan voor zijn slachtoffers levenslange gevolgen hebben. Dat zei kinderarts Elonore Landsmeer-Beker vanochtend in de Amsterdamse rechtbank, waar ze gehoord werd als deskundige in het strafproces tegen M.

De kinderarts bekeek 38 van de 67 dossiers die een rol spelen in de zedenzaak. Daarbij ging het om slachtoffers van nog geen drie weken oud tot bijna drie jaar. In de dossiers was sprake van eet- en slikproblemen, buikpijn, verstopping en angsten. Slachtoffers van kindermisbruik hebben later vaak zowel lichamelijke als psychische problemen.

Later vandaag zouden een kinderpsychiater en een kinderpsycholoog gehoord worden. Allen hebben rapporten opgesteld over de gevolgen op korte, middellange en lange termijn van misbruik van zeer jonge kinderen. Zij zijn niet de behandelend artsen van de kinderen.

Landsmeer noemde het informeren van kinderen over het misbruik „een duivels dilemma”. Toch bepleitte ze openheid. „Als ouders levenslang een geheim bij zich dragen kan het misbruik niet verwerkt worden en kan niet met behandeling begonnen worden.”

De fysieke en geestelijke gevolgen van het misbruik hangen volgens Landsmeer nauw samen. Misbruikletsel kan relatief snel – binnen twee weken – genezen. Op (middel)lange termijn kan het misbruik met name stressgerelateerde gevolgen hebben, zoals angst, een laag zelfbeeld, verslaving en afwijkingen in de ontwikkeling van het brein.

Maar, zei de kinderarts, speculeren over de gevolgen op lange termijn blijft moeilijk omdat er weinig tot geen onderzoek is gedaan naar misbruik van zeer jonge kinderen. Bij slachtoffers van wie beelden van het misbruik bestaan, zijn de gevolgen mogelijk groter.

M. vroeg de kinderarts of zij wel uitspraken kan doen over deze kinderen omdat zij hen niet gezien of behandeld heeft. De kinderarts antwoordde dat haar beeld, juist omdat ze buitenstaander is, niet vertroebeld is.