Apple deelt 45 miljard dollar met beleggers

Een Apple-medewerker telt het geld van een klant die de nieuwste iPad wil aanschaffen. Foto Reuters / Shannon Stapleton

Apple gaat zijn grote hoeveelheid cash, bijna 100 miljard dollar, delen met aandeelhouders. Het bedrijf koopt volgend jaar voor 10 miljard dollar aan aandelen terug. Het is voor het eerst sinds decennia dat het technologieconcern dividend uitbetaalt aan beleggers: 2,65 dollar per aandeel per kwartaal. Dat is, gezien de hoogte van een aandeel Apple (zo’n 600 dollar) wel iets minder dan andere technologiebedrijven als Microsoft of Intel uitbetalen.

Apple is het rijkste bedrijf op de Amerikaanse beurzen: het zag zijn kasstroom razendsnel toenemen dankzij succesvolle productcategorieĆ«n als de iPhone en de iPad. Omdat Apple geen grote overnames deed, steeg de hoeveelheid cash tot 98 miljard dollar in december 2011. “We hebben veel meer geld in onze oorlogskas dan nodig is voor onze bedrijfsvoering”, zei topman Tim Cook tijdens een presentatie vandaag.

In totaal deelt Apple de komende drie jaar 45 miljard dollar met beleggers. Volgens Cook is er nog voldoende in kas voor grote overnames, hoewel hij niet liet doorschemeren waar Apples interesse naar uitgaat. De groeiende vraag naar smartphones, tablets en zelfs traditionele computers (met maar 6 procent marktaandeel voor Macintosh) moet Apple nog tot in lengte van dagen winst opleveren, denkt Cook.

De dividendaankondiging is een duidelijke breuk met het beleid van de vorige Apple-topman, Steve Jobs. Mede-oprichter Jobs, die in oktober 2011 overleed, weigerde doorgaans te praten met investeerders. Cook overlegt wel regelmatig met grote beleggers en hij wil het Apple-aandeel aantrekkelijker maken voor nieuwe aandeelhouders.
Steve Jobs nam het begrip oorlogskas letterlijk: hij wilde, zo bleek uit zijn biografie, alle Apple-miljarden gebruiken om Google Android te dwarsbomen, een besturingssysteem dat volgens Jobs rechtstreeks gestolen was van de iPhone. Het gevolg: een keihard patentenstrijd in de rechtszaal, tegen alle fabrikanten die Android gebruiken. Maar ook op dat gebied is Apples beleid aan het veranderen. Afgelopen week werd duidelijk dat Apple al onderhandelde met Motorola (eigendom van Google) om een einde te maken aan het juridisch getouwtrek over patenten.