Minsk bevestigt executie daders aanslag - Rosenthal: executies onacceptabel

Dmitry Konovalov (L) and Vladislav Kovalyov (R) sit in a guarded cage during a court hearing in Minsk in this September 15, 2011 file photo. Belarussian President Alexander Lukashenko has refused to pardon Konovalov and Kovalyov who were sentenced to death for a deadly bomb attack last April at a metro station in the capital Minsk, Belarussian state television said on March 14, 2012. REUTERS/Vasily Fedosenko/Files (BELARUS - Tags: CRIME LAW POLITICS) De rechter noemde Dmitry Konovalov (L) en Vladislav Kovalyov (R) tijdens de zitting in september vorig jaar "een extreem gevaar voor de samenleving". Foto Reuters / Vasily Fedosenko

De mannen die ter dood werden veroordeeld voor de bomaanslagen op een Wit-Russisch metrostation zijn beiden terechtgesteld. Dat heeft het autoritaire Wit-Russische regime vandaag bevestigd.

Vladislav Kovalev en zijn kompaan Dmitri Konovalov werden in november ter dood veroordeeld voor aanslagen op het drukste metrostation van de hoofdstad Minsk in april vorig jaar. Die kostten vijftien mensen het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op.

Volgens onderzoekers waren de bommenleggers geen lid van een terreurorganisatie. De mannen zouden zijn gedreven door ‘haat jegens de mensheid’ en niet door politieke drijfveren.

Konovalov bekende schuld, maar Kovalev hield tijdens het proces vol onschuldig te zijn. Hij zou niet hebben geweten van de plannen van Konovalov, die tot de dag van de aanslag bij hem inwoonde.

De mannen, beiden 26, zijn om het leven gebracht door een kogel in het achterhoofd.

Het autoritaire Wit-Rusland is het enige land in Europa dat nog mensen terechtstelt. Mensenrechtenactivisten stellen dat er sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 rond de vierhonderd personen zijn geëxecuteerd.

‘Dit is een duistere zaak’

Eerder noemde onze correspondent Michel Krielaars de veroordeling van de twee “een duistere zaak”:

“Het is niet zeker dat deze jongens het hebben gedaan. Er gaan geruchten dat het een opzetje is geweest van de KGB om de oppositie in een kwaad daglicht te zetten. President Loekasjenko zei namelijk direct na de aanslag dat de oppositie hierachter zat. Volgens hem was het een poging om het systeem te destabiliseren. En daar kun je deze jongens niet van beschuldigen.

“Interessant is dat de jongens erg snel na de aanslag zijn gearresteerd, op een moment dat de regering onder vuur lag door het neerslaan van de protesten in het land. Het raadsel is nog niet ontrafeld. Want waarom zouden ze dit gedaan hebben? Ook worden vraagtekens geplaatst bij mogelijke opdrachtgevers. Het zijn twee laaggeschoolde fabrieksarbeiders die geen banden hebben met de oppositie. Ze hebben dus geen politiek motief. Daarnaast hebben zij zichzelf nooit willen verdedigen. Je zou daarom uitvoeriger onderzoek moeten doen naar deze aanslag. Nu zijn er veel twijfels over de eerlijkheid van het strafrechtelijk onderzoek.

“Bovendien: in Wit-Rusland zijn rechtbanken instrumenten van de regering, net zoals in Oekraïne en Rusland. Zij kunnen ook uitvoering hebben gegeven aan een bevel van de regering.”

Rosenthal veroordeelt executies

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) veroordeelt de executies van de twee mannen. De bewindsman noemt het onacceptabel dat in Wit-Rusland doodstraffen worden voltrokken, zo tekent persbureau Novum op.

“Ik herhaal mijn oproep in de EU de sancties aan te scherpen tegen deze laatste dictatuur in Europa.”