Vogelgriep op Limburgs pluimveebedrijf

Op een kalkoenbedrijf in het Limburgse Kelpen-Oler is het vogelgriepvirus vastgesteld. Alle 42.700 kalkoenen op het bedrijf worden vandaag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het gaat waarschijnlijk om de milde variant van de besmettelijke virusziekte. Sinds middernacht geldt in een zone van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt stooisel.

Binnen de zone van drie kilometer zitten ongeveer 25 andere pluimveebedrijven, schrijft persbureau Novum. Die worden door de NVWA onderzocht op verschijnselen van vogelgriep. De resultaten worden over tien dagen verwacht. Tot de uitkomsten bekend zijn moeten alle bedrijven hun pluimvee binnenhouden. De afschermplicht geldt alleen voor commerciële bedrijven. Hobbydierhouders wordt geadviseerd hun pluimvee binnen te houden.