Video: Japanse kunst in het post-Fukushima tijdperk

Nucleaire dreiging en vernietiging zijn traditioneel van grote invloed op de Japanse kunst en subcultuur sinds de film ‘Gojira‘ (de Japanse Godzilla) in 1954. Hedendaagse Japanse kunstenaars grijpen de ramp, die zich vorig jaar voltrok in Fukushima na de aardbeving en tsunami, aan om nieuwe wegen te bewandelen.

De leden van ChimPom, een zes personen tellend collectief bestaande uit grotendeels ongeschoolde kunstenaars, proberen zo dicht mogelijk bij de kern van de nucleaire ramp te komen. Zo hebben ze ingebroken in de Fukushima Dai’ichi kerncentrale voor het maken van politiek activistische statements in video en fotografie. Ook hebben ze eens een doek van de explosie van de Dai’ichi centrale toegevoegd aan de bekende anti-nucleaire muurschildering ‘De mythe van morgen’ van Taro Okamoto (video). Het werk had een update nodig door de nieuwe realiteit die was ontstaan na 11 maart 2011, aldus het collectief.

Japanse kunst in het post-Fukushima tijdperk