Van spionage verdachte Britse journalisten in Libië weer vrijgelaten

Caption: In this picture taken on March 13, 2012 off television playback of a tape made available to Reuters, British journalists Gareth Montgomery-Johnson (L) and Nicholas Davies-Jones speak from an undisclosed location. A Libyan militia released on Tuesday a video of two British journalists held on suspicion of spying, in which they apologised for entering the North African country illegally. Nicholas Davies-Jones and Gareth Montgomery-Johnson, who were working for Iran's English-language Press TV, were detained on Feb. 22 by the Swehli brigade, one of dozens of militias which helped to force out Libyan leader Muammar Gaddafi last year. It was not clear when that video was filmed. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY) De twee Britse journalisten Nicholas Davies en Gareth Montgomery-Johnson die door een Libische militie wegens spionage werden vastgehouden, mochten vandaag naar huis. Hier op archiefbeeld 13 maart. Foto Reuters / Anis Mili,

De twee Britse journalisten Nicholas Davies en Gareth Montgomery-Johnson, die vorige maand in Libië werden gearresteerd en beschuldigd werden van spionage, zijn vrijgelaten.

Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken Omar al-Khadhraoui vandaag weten tijdens een persconferentie in Tripoli. Het tweetal, dat werkt voor de Iraanse staatszender Press TV, werd vastgehouden door de Swehli-brigade, een militie uit Misrata. Volgens de gewapende groep zouden de journalisten zijn opgepakt met Libische documenten, apparatuur van het Israelische leger en videomateriaal waarop te zien is hoe de journalisten wapens afvuren.

Davies en Montgomery-Johnson waren ook aanwezig bij de persconferentie in de Libische hoofdstad. Zij zagen er moe maar gezond uit, meldt persbureau AFP. Khadhraoui liet weten dat het ministerie van mening was dat de journalisten “geen misdaden hadden begaan” nadat zij donderdag door de militie waren overhandigd aan de autoriteiten.

Interim-regering roept op tot ontwapening milities

De leider van de Libische interim-regering, Mustafa Abdul-Jalil, sprak zich vanavond tegenover persbureau AP uit tegen de verdeeldheid in het land. Hij zei dat milities zoals die uit Misrata, maar ook uit Zintan die vandaag slaags raakte met burgers in Tripoli, geen macht mogen hebben over regeringsgebouwen of instanties.

Volgens Abdul-Jalil moet de ontwapening van milities een prioriteit worden. De Libische leider mist echter de mogelijkheden om dit af te dwingen. Omdat het land een geschikte centrale regering mist hebben milities en stammen vrij spel gekregen. Zij nemen wraak op aanhangers van Gaddafi en rivalen en werken los van de regering in Tripoli.