Twee verpleegkundigen Uruguay verdacht van tientallen moorden

Caption: A woman walks by Maciel public hospital in Montevideo, Uruguay, Sunday March 18, 2012. Uruguayan police say an investigation into dozens of possibly induced deaths at two hospitals, including Maciel, has led to the detention of at least two people. Police inspector Jose Luis Roldan said Sunday that officials suspect that hospital workers brought a sort of poison from Brazil and gave it to patients who were in critical condition. (AP Photo/Matilde Campodonico) Een vrouw loopt langs het Maciel ziekenhuis in Montevideo, waar een onderzoek naar tientallen sterfgevallen loopt. Foto AP / Matilde Campodonico

In Uruguay zijn zeker twee verpleegkundigen aangehouden in het kader van een onderzoek naar tientallen verdachte sterfgevallen in twee ziekenhuizen.

Dat heeft politie-inspecteur José Luis Roldan vandaag bekend gemaakt, meldt persbureau AP. De autoriteiten vermoeden dat de verplegers een soort gif uit Brazilië hebben toegediend aan patiënten die in kritieke toestand verkeerden. Roldan zei dat de verdachte sterfgevallen zich voordeden in het particuliere ziekenhuis Socied Espanola en het openbare ziekenhuis Maciel. Woordvoerders van beide ziekenhuizen weigerden commentaar te leveren.

Onderzoeksrechter Rolando Vomero zei tegen de krant El Observador dat ziekenhuismedewerkers en familie van overledenen tientallen gevallen hebben gemeld.

Het ministerie van Volksgezondheid van Uruguay gaf ook een verklaring uit waarin het liet weten mee te werken aan een onderzoek naar “veronderstelde strafbare feiten” in de gezondheidszorg. Het deelde ook mee dat het een eigen onderzoek heeft gestart en betuigde “diepe zorgen”.

    • Hans Klis