Rode Kruis naar Moskou voor gesprek over staakt-het-vuren Syrië

Caption: In this photo released by the Syrian official news agency SANA, a Syrian Arab Red Crescent volunteer carries a man who was wounded by an explosion that attacked security forces departments, in Damascus, Syria, on Saturday, March 17, 2012. Twin bombings struck government targets in the Syrian capital early Saturday, killing security forces and civilians and leaving pools of blood and carnage in the streets, according to state-run television. (AP Photo/SANA) Hulpverleners van de Rode Halve Maan helpen een gewonde man een ambulance in na de aanslagen in Damascus gisteren. Foto AP / SANA

Het hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis reist morgen naar Moskou om de situatie in Syrië te bespreken met de Russische minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov.

ICRC-president Jakob Kellenberger zei zich sterk te willen maken voor een dagelijkse gevechtspauze van ten minste twee uur in Syrië. Hij zei dat de humanitaire situatie in sommige delen van Syrië “uitermate moeilijk” is. Hij acht een humanitaire corridor essentieel om gewonden in veiligheid te kunnen brengen en snel hulp te kunnen bieden aan kwetsbare mensen, meldt persbureau AP.

Rode Kruis eist al langer staakt-het-vuren

Het Rode Kruis en zijn Arabische tak, de Rode Halve Maan, eisen al langer een dagelijks staakt-het-vuren. Dat doen ze al sinds februari, maar zonder succes. Pas op 7 maart lukte het om het zwaarbelegerde Homs binnen te trekken om gewonden te evacueren en hulpmiddelen af te leveren.

Al meer dan een jaar onderdrukt het Syrische regime de opstand met geweld. Daarbij zouden volgens de Verenigde Naties meer dan achtduizend mensen zijn omgekomen. Dagelijks worden op videokanalen als YouTube films geplaatst die gewonde of gedode burgers tonen, deze beelden kunnen niet altijd onafhankelijke geverifieerd worden.

Onderstaande video van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch toont een voormalige ingenieur van het Syrische leger die laat zien wat voor landmijnen de strijdkrachten langs de grens met Turkije hebben gelegd om te voorkomen dat inwoners vluchten naar het buurland:

Opnieuw aanslag grote stad Syrië

Vandaag vond in een woonwijk in de Syrische stad Aleppo een aanslag plaats waarbij zeker 27 mensen omkwamen, meldt persbureau Reuters. De ontploffing kwam een dag nadat er twee explosies plaatsvonden in hoofdstad Damascus. Het was de vijfde autobom die een grote stad in Syrië treft sinds de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad een jaar geleden begon. Gisteren kwamen bij twee autobomexplosies 27 mensen om het leven en raakten zeker honderd mensen gewond.

Bekijk bij The Washington Post een overzicht van de gebeurtenissen in Syrië in het afgelopen jaar.