Winst voor PSV, Feyenoord en FC Utrecht

Phillip Cocu boekte vanmiddag zijn eerste zege als hoofdcoach van PSV. De Eindhovenaren versloegen thuis Heerenveen met 5-1. Ola Toivonen, Dries Mertens (tweemaal), Orlando Engelaar en Memphis Depay scoorden voor PSV, dat door de zege opklom naar de derde plaats op de ranglijst van de Eredivisie.

Het competitiedebuut van Cocu kreeg een droomstart toen Toivonen al na vijf minuten de bal in het doel van Heerenveen poeierde. Maar PSV had het daarna niet gemakkelijk met de Friezen, die goed weerwerk leverden. Vijf minuten na rust kwam Heerenveen gelijk, toen een inzet van Viktor Elm via het been van PSV’er Erik Pieters in het doel verdween. Lang mocht Heerenveen echter niet nagenieten. In de 55e minuut schoot Mertens de bal goed in vanaf de rand van het zestienmetergebied.

Cocu deed vervolgens iets dat zijn voorganger Fred Rutten al een tijd niet meer gedaan had: hij bracht Orlando Engelaar in de ploeg. De ervaren middenvelder speelde voor het eerst sinds december van vorig jaar weer eens in PSV 1. Een kleine tien minuten na zijn entree betaalde Engelaar zijn nieuwe coach terug voor het vertrouwen. Met een mooi stiftje maakte hij er 3-1 van en besliste zo voortijdig het duel.

Maar PSV was nog niet klaar met de frustraties van de afgelopen weken van zich af te spelen. Mertens scoorde in de 75e minuut de 4-1 met een fraai schot en daarna was het tijd voor een andere invaller om van zich te doen spreken. Memphis Depay maakte in zijn tweede wedstrijd voor PSV zijn eerste treffer: 5-1.

Feyenoord mengt zich in titelstrijd

Ook Feyenoord scoorde de nodige punten vanmiddag. De Rotterdammers wonnen uit bij FC Twente met 2-0. Een eigen doelpunt van Twente-verdediger Nils Röseler in de tweede helft werd vlak voor tijd gevolgd door een schuiver van Sekou Cissé. Hiermee mengt Feyenoord zich weer in de titelstrijd.

In de Grolsch Veste maakte Twente, dat eerder deze week in de Europa League tegen een forse nederlaag aanliep bij Schalke 04 en vorig weekeinde al verloor van NEC, maakte geen goede indruk. Met een door de afwezigheid van Peter Wisgerhof en Douglas vooral achterin fantasievolle opstelling wankelde de thuisploeg regelmatig.

In de eerste helft lag het tempo nog niet al te hoog, maar was Feyenoord al vaker gevaarlijk dan de Tukkers. Na rust duurde het niet lang voordat de eerste goal viel. Een voorzet van Jerson Cabral werd onder druk van de meelopende John Guidetti in de Twentse verdediging slecht verwerkt. Röseler maakte daardoor ongelukkig een eigen doelpunt.

Na de 1-0 bleven de betere kansen voor Feyenoord en de bezoekers kregen in de 87e minuut loon naar werken. Cissé kwam oog in oog met Sander Boschker en schoof de bal tussen de benen van de ervaren doelman heen. Door de zege komt Feyenoord op 48 punten, evenveel als sc Heerenveen en Twente. Die laatste ploeg heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

Winst voor FC Utrecht en Ajax

FC Utrecht won ook met 3-1 van FC Groningen. Dusan Tadic zette de bezoekers wel op voorsprong, maar Édouard Duplan trok de stand gelijk. In de slotfase beslisten Cedric van der Gun en Alexander Gerndt de wedstrijd. Eerder vanmiddag vierde Ajax zijn 112e verjaardag met een 0-2 overwinning op ADO Den Haag.