‘Peter la S. krijgt 1,4 miljoen van OM voor verklaring liquidatieproces’

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

Peter la S., de kroongetuige in het liquidatieproces Passage, ontvangt voor zijn verklaringen 1,4 miljoen euro van het Openbaar Ministerie.

Dat blijkt uit documenten (pdf) die in handen zijn van de NOS. Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM laat weten tegenover persbureau Novum niets te kunnen zeggen over de deal die is gesloten.

La S. zou acht ton krijgen als inkomen en zes ton in de vorm van een lening, die pas over 25 jaar hoeft te worden terugbetaald. Volgens de NOS lijkt de regeling in strijd met het verbod om een kroongetuige financieel te belonen.

La S., die in het criminele circuit ‘Vieze Peter’ wordt genoemd, zou in november 2010 ook nog een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro hebben geëist. Hij zou dit bedrag onder meer willen vanwege ‘gederfde levensvreugde’. Volgens La S. zou justitie zich niet aan eerder gemaakte afspraken hebben gehouden.

De liquidatiezaken, die plaatsvonden in en rond Amsterdam, zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou kunnen krijgen. Binnen het Openbaar Ministerie ontstond in januari twijfel over de betrouwbaarheid van La S.

    • Hans Klis