OM vervolgt Jorge Zorreguieta niet - ‘geen verrassing’

Jorge Zorreguieta kwam in 2007 nog naar Nederland voor de 40-jarige verjaardag van Willem-Alexander. Foto screenshot RTL

Het Openbaar Ministerie gaat Jorge Zorreguieta niet vervolgen. Vorig jaar werd aangifte gedaan tegen de vader van prinses Máxima wegens het laten verdwijnen van mensen tijdens de Videla-dictatuur in Argentinië.

Het landelijk parket van het OM heeft de aangifte beoordeeld en vrijdag de advocaten van de aangevers laten weten niet tot vervolging over te gaan, meldt persbureau Novum. Volgens een woordvoerder van het OM zijn er geen aanwijzingen voor persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij de verdwijningen. Ook kan niet worden vastgesteld dat hij als leidinggevende betrokken was bij de verdwijningen, of dat hij informatie heeft achtergehouden.

Eerder al twijfels haalbaarheid rechtszaak tegen Zorreguieta

Volgens Marcel Haenen, redacteur justitie en voormalig correspondent van NRC Handelsblad in Argentinië, komt de beslissing van het OM niet als “”een verrassing. Haenen:

“Het besluit van het OM om Jorge Zorreguieta niet te vervolgen komt niet echt als een verrassing. Op 31 oktober, al zeven weken nadat enkele slachtoffers van de militaire junta aangifte hadden gedaan tegen de vader van prinses Máxima, schreef officier van justitie Hester van Bruggen een brief aan de advocaten Liesbeth Zegveld en Góran Sluiter waarin ze liet blijken dat justitie geen zin heeft in deze zaak. Justitie vindt dat als er sprake is van strafbare feiten Zorreguieta in Argentinië zou moeten worden vervolgd.”

Het lijkt erop dat het OM niet erg haar best heeft willen doen bij de vervolging van Zorreguieta in deze zaak. Haenen:

“Het OM schreef “verschillende vragen” te hebben over “het toepasselijk recht en de feitelijke haalbaarheid van een eventueel strafrechtelijk onderzoek”. Zorreguieta kan alleen worden vervolgd als er concreet bewijs is dat hij “persoonlijk betrokken is geweest bij of op de hoogte is geweest van concrete verdwijningen”. Van Bruggen vroeg de advocaten dat bewijs te verstrekken. Je krijgt niet de indruk dat het OM erg haar best heeft gedaan zelf informatie te verzamelen. Onduidelijk is ook of het OM Zorreguieta heeft gehoord. Het is zeer wel mogelijk dat deze zaak nog een vervolg krijgt. De slachtoffers zullen waarschijnlijk het gerechtshof vragen om Justitie te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan.”

Nabestaanden van een slachtoffer van de junta van Videla deden in september aangifte tegen Zorreguieta. Hun grootvader en vader, die arts was, verdween in 1977 in Argentinië. Van hem zou sindsdien niets meer zijn vernomen. De advocaten van de nabestaanden stelden dat Nederland verplicht is om tot strafrechtelijk onderzoek over te gaan doordat onlangs een internationaal verdrag in werking is getreden. Het verdrag is gericht op de bescherming van mensen tegen gedwongen verdwijning. Zorreguieta maakt zich volgens de advocaten daarbij ook in Nederland schuldig aan een misdrijf zolang hij, als hij hier is, blijft zwijgen over het lot of de verblijfplaats van verdwenen personen of blijft weigeren de verdwijningen te erkennen.

Junta Videla schaduw over band Maxima en vader

Jorge Zorreguieta was in 2002 niet welkom bij het huwelijk van zijn dochter vanwege zijn achtergrond in het militaire regime van de Argentijnse dictator Videla. Later was hij wel welkom bij de doop van zijn kleindochters in Nederland. Zorreguieta werd in maart 1976 na de staatsgreep onderminister en in maart 1979 minister van landbouw. Deze functie bekleedde hij tot maart 1981, toen hij een andere baan kreeg.

De junta van Videla, die na een coup de macht greep, heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Een hardhandig optreden tegen linkse guerrilla’s en hun aanhangers kostte aan dertienduizend mensen het leven. Videla werd in december veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan de marteling van en moord op 31 gevangenen in 1976. In 25 jaar Argentijnse democratie was het voor het eerst dat Videla werd veroordeeld.