Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Mossad eens met VS: Iran bouwt geen kernwapen’

De nucleaire reactor Bushehr in het zuiden van Iran. Foto AP / Mehr news Agency

De Israëlische inlichtingendienst Mossad deelt de eerdere bevindingen van Amerikaanse veiligheidsdiensten dat Iraanse leiders nog geen beslissing hebben genomen om een kernwapen te produceren.

Dat schrijft The New York Times vandaag op basis van een anonieme voormalige Amerikaanse spion.

In februari meldde de krant al dat Amerikaanse inlichtingendiensten niet geloofden dat Iran bezig is met het ontwikkelen van een kernwapen, ondanks een rapport van atoomwaakhond IAEA dat Teheran de productie van hoogverrijkt uranium vorig jaar flink opvoerde.

‘Leiders Iran nog verdeeld over aanschaf of productie kernwapen’

De zestien Amerikaanse inlichtingendiensten vertrouwen in de conclusies van de National Intelligence Estimate uit begin 2011, meldt persbureau AFP. Hierin wordt beschreven dat de Iraanse regering verdeeld is over het wel of niet aanschaffen van kernwapens en dat zij “nog niet op een punt zijn om een beslissing te nemen over het omstreden kernprogramma”.

Israël spreekt al maanden over een mogelijke preventieve aanval op de nucleaire installaties in Iran vanwege de dreiging die een mogelijk kernwapen heeft voor het land. Eerder deze maand liet de voormalige directeur van de Mossad, Meir Dagan, weten tegen militaire actie. Hiermee sloot hij zich aan bij de mening van de Amerikaanse president Barack Obama die via diplomatie en sancties Teheran wil overhalen ambities voor een kernwapen te laten varen.

Sancties tegen Iraanse banken

De VS, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, de zogeheten 5+1 groep, riepen vorige week Iran nog op om internationale waarnemers van het Internationaal Atoomagentschap toe te laten tot nucleaire sites. De zes landen willen Teheran dwingen tot openheid over het kernprogramma en dat de IAEA toegang krijgt tot faciliteiten waar uranium verrijkt wordt.

Eind vorig jaar stelden onder andere de VS en Groot-Brittannië nieuwe sancties in tegen Iran vanwege het rapport van het IAEA. Vrijdag werden nog dertig Iraanse banken afgesloten van het SWIFT-systeem, het belangrijkste systeem voor internationale betalingen. Het gaat om banken die op een zwarte lijst staan van de EU en de VS vanwege het Iraanse kernprogramma.

De blokkade van het internationale betalingsverkeer is een van de vele sancties die Europa en de Verenigde Staten aan Iran hebben opgelegd, om zo de Iraanse regering ertoe te bewegen te stoppen met het verrijken van uranium. De Verenigde Staten en zijn bondgenoten vrezen dat het land hier uiteindelijk kernwapens mee kan maken. Iran stelt dat het alleen uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden, zoals het opwekken van elektriciteit en het produceren van medische isotopen om kankerpatiënten te behandelen.