Gevechten tussen inwoners en militie in Tripoli, minstens een dode

Caption: A Libyan soldier mans a checkpoint at the western entrance (Janzour) of the city of Tripoli February 14, 2012. Libya celebrates the first anniversary of their revolution on Friday. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ANNIVERSARY MILITARY) Soldaten bij een checkpoint in Tripoli controleren auto's op weg naar de viering van de opstand, archiefbeelden 14 februari 2012. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Bij gevechten in Tripoli is minstens een dode gevallen. Het gaat om een machtige militie uit uit het westelijke Zintan en gewapende burgers in een wijk waar veel oud Gaddafi-aanhangers wonen.

Dat meldt persbureau AP. De militie uit Zintan is een van de velen waarover de Libische regering geen controle heeft. Volgens de commandant van de militie Mohammed el-Rebay is het dodelijke slachtoffer een van zijn troepen. Volgens Rebay zetten beide kampen machinegeweren in tijdens de gevechten in de wijk Abu Selim.

VN verlengt missie Libië vanwege aanhoudende onrust milities

Een jaar na de opstand tegen Moammar Gaddafi kampt het nieuwe Libische bewind met tal van problemen. Honderden milities die meehielpen bij het verdrijven van het Gaddafi-regime zwaaien nu de scepter in steden en regio’s. Er vinden nog dagelijks vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. De Verenigde Naties schatten dat zesduizend mensen vastzitten in gevangenissen van de revolutionaire brigades, waar wordt gemarteld en gemoord.

Vanwege deze onrust besloot de VN-Veiligheidsraad deze week met een verlenging van de missie in Libië met een jaar. Het mandaat van de missie behelst het uitdragen van democratie, het herstellen van de openbare veiligheid en het opruimen van de vele wapens in het land.

Lees ook het artikel ‘Libya’s Year Zero: Life without Qaddafi’s Green Book‘ van Foreign Policy over de verdeeldheid in Libië een jaar na de opstand (en meer dan een half jaar na de dood van Gaddafi).