FARC doodt elf Colombiaanse militairen

Een muurschildering geïnspireerd op het Laatste Avondmaal toont v.l.n.r. Colombia's FARC-leider Manuel Marulanda, de voormalige Cubaanse president Fidel Castro, de Argentijnse revolutionair Ernesto 'Che' Guevara, de Chinese oud-communistische leider Mao Tse-tung, de Russische Vladimir Lenin, de Duitse Karl Marx, Jezus Christus, de Venezolaanse onafhankelijkheidsstrijder Simon Bolivar, de Venezolaanse rebellenstrijders Alexis Gonzalez en Fabricio Ojeda en de Venezolaanse president Hugo Chavez, in Caracas, Venezuela. Foto AP / Fernando Llano

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft gisteren in het noordoosten van Colombia, nabij de grens met Venezuela, elf militairen gedood. Dat heeft het Colombiaanse leger gezegd. De rebellen lieten de legerpatrouille bij Arauquita, op zo’n vierhonderd kilometer van Bogota, in een hinderlaag lopen.

Eerder zaterdag had de FARC laten weten bereid te zijn tien militairen en politieagenten vrij te laten. Sommigen van hen worden al veertien jaar vastgehouden. De rebellen zeiden de gijzelaars echter pas vrij te laten als de Colombiaanse president Juan Manuel Santos toestaat dat een delegatie rebellen gedetineerde guerrillero’s mag bezoeken.

Het is onduidelijk wanneer de vrijlating zal plaatsvinden, maar volgens oud-senator Piedad Cordoba, die als bemiddelaar tussen de autoriteiten en de rebellen optreedt, zou dat niet later dan de eerste week van april moeten zijn.

    • Marije Willems