Duitse Bondsvergadering kiest Gauck als nieuwe president

Joachim Gauck receives flowers from Chancellor Angela Merkel after he was elected German president at Germany's Federal Assembly in Berlin, March 18, 2012. German lawmakers elected Joachim Gauck, a former Lutheran pastor and human rights activist from communist East Germany, as president of the European Union's largest country on Sunday by a large majority in a first round of voting. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY) Joachim Gauck krijgt bloemen van bondskanselier Merkel nadat hij is verkozen tot nieuwe president van Duitsland. Foto Reuters / Tobias Schwarz

Joachim Gauck is gekozen als nieuwe president van Duitsland. Voor de derde keer in minder dan drie jaar tijd koos de Duitse Bondsvergadering, de Bondsdag en Bondsraad tezamen, vandaag een nieuwe president, na het gedwongen vertrek van Christian Wulff. Gauck, een voormalige dominee met een groot moreel gezag, gold als favoriet.

Twitter avatar zeitonline ZEIT ONLINE 991 Stimmen für Joachim Gauck. 126 Stimmen für Beate Klarsfeld. 108 Enthaltungen. Joachim Gauck ist neuer Bundespräsident. #bv15 (sh)

Gauck (72) was de kandidaat van zowel de sociaal-democraten als de partij van Merkel. Die Linke had met nazi-jager Beate Klarsfeld een eigen kandidaat, die nauwelijks kans maakte. De kandidaat van de extreem-rechtse NPD maakte evenmin kans.

De nieuwe president, die een goeddeels ceremoniële functie heeft in Duitsland, is gekozen door ongeveer 1200 afgevaardigden van het nationale parlement en van de wetgevende macht in de deelstaten. De regeringscoalitie heeft een krappe meerderheid in de Bondsvergadering.

‘Gauck moet nu bewijzen dat hij de betere president is’

Onze correspondent in Berlijn, Joost van der Vaart, eerder over Gauck:

“In de zomer van 2010 was Gauck de tegenkandidaat van Wulff bij de presidentsverkiezing door de Bondsdag en Bondsraad (senaat). Hij verloor als gevolg van de toen heersende stemverhouding in dit verzamelde kiescollege. Maar hij had de voorkeur van de burgers, zo bleek uit opinieonderzoek. Gauck is het aangewezen staatshoofd, niet Wulff, schreef destijds Der Spiegel. Het weekblad had Gauck, met gevoel voor het Volksempfinden, op zijn omslag gezet onder de veelzeggende kop ‘de betere president’.

Nu moet Gauck bewijzen dat hij die kwalificatie waard is. Hij wil er, verklaarde hij, voor zorgen dat de Duitsers ‘weer in een land leven waar ze van kunnen houden’. Hij wil ‘als een soort reizende leraar in de politiek’ de burgers het vertrouwen in eigen kracht teruggeven. Dat lijkt hoogdravend, maar als Joachim Gauck het zegt, klinkt het vanzelfsprekend. Dat komt door het retorisch talent van deze charismatische voormalige dominee.”

Wulff trad vorige maand terug als president na aantijgingen van corruptie.