‘Amerikaanse verdachte bloedbad Kandahar wordt in VS berecht’

Soldaten van het Afghaanse leger hielden vorige week rouwende inwoners van Kandahar tegen terwijl onderzoek werd gedaan naar de moordpartij waarbij zestien mensen omkwamen. Foto Reuters / Ahmad Nadeem

Waarschijnlijk worden de komende dagen de aanklachten tegen de Amerikaanse soldaat ingediend, die vorige week zestien Afghaanse burgers in Kandahar zou hebben gedood. Als het tot een rechtszaak komt, wordt hij in de Verenigde Staten berecht.

Dat laat een juridische expert op basis van anonimiteit weten aan persbureau AP. De soldaat in kwestie, geïdentificeerd als Robert Bales, wordt ervan verdacht negen kinderen, vier mannen en drie vrouwen in hun woningen te hebben doodgeschoten. Hij wordt op dit moment in een militaire gevangenis in Fort Leavenworth in Kansas vastgehouden. Bales zou voorafgaand aan de moordpartij een zenuwinzinking hebben gehad.

De expert waarmee AP sprak wil anoniem blijven vanwege de gevoeligheid van de zaak, maar ook omdat Amerikaanse regeringsfunctionarissen de beste manier onderzoeken om de nabestaanden te compenseren.

Een reportage van Al Jazeera over Bales en zijn mogelijke psychische problemen:

Karzai: VS werken tegen in onderzoek Kandahar

Het Afghaanse parlement eiste eerder deze week dat de Amerikaanse soldaat in het openbaar terechtgesteld zou moeten worden in Afghanistan. In de verklaring riep het parlement de VS op hiermee tegemoet te komen aan de woede onder de Afghaanse bevolking. Volgens de parlementariërs hebben de Afghanen “opnieuw” hun geduld verloren met “de willekeurige acties van buitenlandse troepen”.

Vrijdag betoogde de Afghaanse president Hamid Karzai dat de VS de Afghaanse cultuur dienen te respecteren en zich aan de Afghaanse wetten dienen te houden. Hij sprak zich uit tegen het gebrek aan betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij het onderzoek naar het incident in Kandahar. Volgens Karzai zouden de VS niet meewerken. Woensdag werd Bales naar de VS teruggevlogen.

Fox News onthulde vrijdag ook de naam Bales. De soldaat volbracht drie uitzendingen naar Irak en begon in december aan een zogeheten ‘tour of duty’ in Afghanistan. The New York Times stelde een profiel van Bales samen.