Ajax klopt ADO in Den Haag

Ajax heeft op zijn 112e verjaardag gewonnen van ADO Den Haag. Het werd in de hofstad 0-2 voor de Amsterdammers, die na een rode kaart voor Ali Boussaboun lang tegen tien man speelden.

Jody Lukoki en Jan Vertonghen waren in de tweede helft de doelpuntenmakers namens Ajax.

Ajax was superieur in de beginfase van het duel en gunde de Haagse ploeg nauwelijks balbezit, zo schrijft persbureau Novum. Maar hoe dominant het veldspel van de Amsterdammers ook was, doelkansen werden er weinig gecreëerd.

Gek genoeg eindigde de Amsterdamse overmacht toen ADO-speler Ali Boussaboun rood kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis. Boussaboun had Vurnon Anita vol op de enkel geschopt. Ajax speelde met een man meer, maar was zichtbaar geïntimideerd door de strijdlust van de thuisclub. In het vervolg van de eerste helft was het ADO dat de beste kansen had. Vooral Lex Immers was kansrijk, maar de spits schoot over.

Met invallers Lukoki en Daley Blind voor Aras Özbiliz en Dico Koppers begon Ajax veel beter aan de tweede helft. Nu profiteerde de ploeg van Frank de Boer wel van het overwicht. Theo Janssen verstuurde een mooie lange pass en de razendsnelle Lukoki maakte het met een boogballetje in de 48e minuut knap af.

Dertien minuten later verdubbelde aanvoerder Jan Vertonghen de marge. De Belg maakte een lange rush naar voren, ging een een-twee aan en schoof de bal met rechts langs doelman Gino Coutinho in het doel.

Daarmee was het venijn weer uit het duel en gebeurde er weinig meer voor de doelen. Nog wel belangrijk was de gele kaart die Theo Janssen kreeg in de tweede helft. De middenvelder mist het duel met PSV van volgende week.

    • Marije Willems